Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Gröna utpressare

Foto:

Norrköping2002-09-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokraterna gjorde en fantastisk valrörelse. Ett idogt utåtriktat folkrörelsearbete gav ett resultat som överträffade förväntningarna. Väljarna har gett sitt förtroende till en fortsatt socialdemokratisk regeringspolitik. På valnatten jublades det över att socialdemokraterna också stärkt sin ställning och tagit över makten i fler kommuner som exempelvis Stockholm. Men nu har gröna dimmor lagt sig över det röda segerruset.
Miljöpartiet har insett att man kan utnyttja sin vågmästarroll maximalt. Miljöpartiets språkrör har sagt lite olika saker gällande regeringsfrågan. I en så här delikat fråga där alla nyanser i uttalandena nagelfars avslöjas i högsta grad problemen med att vara två partiledare. Tydligt är att miljöpartiet sagt att man vill ha en majoritetsregering och ministerrepresentation. Men huruvida man skulle ställa sig bakom en misstroendeförklaring och fälla en socialdemokratisk regering om detta inte uppfylls har inte varit riktigt lika tydligt. Peter Eriksson har fällt socialdemokraterna i Kalix och skulle kanske inte ha några problem att göra det även på riksplanet. Miljöpartiet sonderar nu sina alternativ som vågmästare ungefär som det handlade om ett lättsinnigt sällskapspel och inte landets regering.

<b>Demokratiskt tveksamt</b>
Folkpartiet vill förstås använda sitt nyvunna starka väljarstöd. Folkpartiet söker därför möjligheterna till en ny mittenregering med miljöpartiet, centern och kristdemokraterna.
Hushållutskiket och utspelen i valrörelsen att de borgerliga gick "tillsammans för en ny regering" räckte alltså inte längre än till valdagen. Problemen om miljöpartiet möjliggör en nykonstruerad grön borgerlig minoritetskoalition är främst demokratiska. Väljarna hade inte någon aning om att en sådan regering var ett alternativ. Väljarna har valt mellan ett socialdemokratiskt dominerat rödgrönt alternativ och ett moderatdominerat borgerligt regeringsalternativ. Väljarna har då tydligt röstat för en socialdemokratisk regering. Enligt väljarundersökningar så vill väljarna att socialdemokraterna ska söka samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet. Väljarna är nöjda med den "rödgröna röra" som gett majoritet för den politik som förts de senaste åren och Göran Persson har tydligt fått förtroendet att fortsätta som statsminister. Vad miljöpartiet överväger att göra är demokratiskt möjligt men tveksamt. En koalition med fp, kd, c och mp skule ge 120 mandat mot 174 för socialdmokraterna och vänsterpartiet. En sådan svagae mittenregering skulle alltså behöva stöd i riksdagen från moderaterna. Är det något miljöpartiet var tydliga på innan valdagen så var det att man inte tänker släppa fram en regering med moderater och kristdemokrater. Att man då ingår i en "mittenregering" med kristdemokraterna och lutar sig på stöd av moderaterna borde inte vara rimligt.

<b>Ny mp-grupp</b>
I Norrköping sitter miljöpartiet i samma utpressarsituation mot socialdemokraterna. Om möjligt är det till och med lite värre på lokal nivå eftersom de gröna i Norrköping mycket väl kan tänka sig att samarbeta med moderaterna. Moderaterna i Norrköping har gjort en bättre valrörelse än sina kollegor på andra platser i landet. De är också oerhört sugna på ett maktskifte och kan kanske tänka sig att tillmötesgå miljöpartiet mycket långt i det förhandlingsspel som nu pågår. Nu är det alltså upp till bevis för socialdemokraternas nya ledning att sy ihop en bra majoritet som för väljarnas skull behåller ett socialdemokratiskt styre. Ett av problemen i förhandlingsarbetet är att miljöpartiets fullmäktigegrupp i det närmaste är helt utbytt efter valet. Som bekant avgör personerna mycket av den politik som förs i de små partierna. Förhoppningsvis kommer alla i miljöpartiet att enas om att fördelarna är större med ett samarbete till vänster istället för till höger.
Läs mer om