<I>Ledare:</I> Goda föräldrar avgörs inte av sexualitet
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ska dagens homosexuella föräldrar fortsätta vara utan möjlighet att bli juridiska vårdnadsinnehavare? Och ska barn som idag lever med homosexuella föräldrar fortsätta vara utan arvsrätt och annan trygghet som alla andra barn med heterosexuella föräldrar (även icke-biologiska) har?
Frågor och debatt om homosexuella och adoption har varit aktuella länge. Den parlamentariska utredningen gav en politisk majoritet för en förändring så att även homosexuella par ska få prövas för eventuell adoption. Kristdemokraterna säger nej till detta och moderaterna vill endast tillåta närståendeadoption men ingen annan prövningsrätt. Även om de andra partiernas företrädare i utredningen var positiv till att förändra reglerna så att ingen strukturell skillnad råder mellan heterosexuella och homosexuella pars prövningsrätt, så finns ingen konsensus inom partierna.
De så kallade liberalerna i folkpartiet hade en mycket hård debatt på sitt landsmöte för en tid sedan hur man ska ställa sig i frågan, även om beslutet blev ett ja. Likaså har socialdemokraternas företrädare i den parlamentariska utredningen sagt ja, men partiet har ingen beslutad linje och debatt väntas på kongressen.
<b>Östgötsk oenighet</b>
Partistyrelsens förslag till politiska riktlinjer anger denna skrivning i frågan: "Av principiella skäl anser vi att det inte är möjligt att ha kvar en lagstiftning som diskriminerar homosexuella par vad gäller adoption, eller lesbiska vid insemination. Därför ska lagstiftningen ändras."
Men alla ombud instämmer inte i detta. Även inom Östergötlands kongressdelegation finns delade meningar i frågan. Åsiktsskillnaderna tydliggörs bäst genom att se hur länets representanter i partistyrelsen ställde sig i styrelsens omröstning. Båda personerna anger barnens perspektiv som vägledande för sitt ställningstagande. Bo Pettersson, tidigare partidistriktsordförande, menar att adopterade barn redan är utsatta och att försiktighetsprincipen bör gälla, därför säger han nej till homosexuellas prövningsrätt. Lena Micko, kommunalråd i Linköping, menar istället att omtanken om alla barn till homosexuella föräldrar idag, samt med tanke på alla föräldralösa barn, så vill hon medge prövningsrätt för alla par som vill adoptera. Pettersson och Micko får båda medhåll för sin respektive åsikt av olika ombud från Östergötland.
<b>Självklar princip</b>
Partistyrelsens omröstning gav alltså en majoritet för att rekommendera kongressen att säga ja till homosexuellas möjlighet att prövas som adoptionsförälder. Det innebär att homosexuella föräldrar kan ansöka om adoption för de barn som de redan nu lever som föräldrar för. Det innebär också att homosexuella par kan ansöka om prövning för adoption av barn som ingen av dem ha något biologiskt ban till. Tyvärr verkar partistyrelsen inte redo att klargöra att prövningsrätten ska gälla såväl nationell som internationell adoption. Det land som adopterar bort ett barn avgör om homosexuella kan komma ifråga som adoptionsförälder, men det finns ingen anledning att Sveriges lagstiftning endast tillåter prövningsrätt för nationell adoption.
Vid undersökningar har det framkommit att vissa länder uttalat sig negativa till homosexuella adoptionsföräldrar, men det innebär inte att de inte vill fortsätta låta heterosexuella svenska par adoptera barn. Även om alla länder inte accepterar homosexuella adoptionsföräldrar så måste svensk lagstiftning medge adoptionsprövning för homosexuella likväl som heterosexuella.
Hur bra förälder man är avgörs inte av sexuell läggning. Det är dags att även det socialdemokratiska partiet slår fast denna självklara och viktiga principinställning.