<i>Ledare:</i> Fördel hemmaplan
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fördel hemmaplan är bevisad fotbollspsykologi. Kanske är det samma sak inom politiken.
Göran Persson har alltid valt Björkvik som plats för sitt stora sommartal. I år deltog han visserligen också i aktiviteterna under Almedalsveckan. Men talet var inte ett av hans bästa. Kanske därför att Persson är en så skicklig talare som kan förlita sig på sin retoriska erfarenhet och ibland gör det i för stor utsträckning. Ett avbrutet och värkande nyckelben borde rimligen också ha inverkat negativt på framträdandet. Med tanke på Perssons hälsotillstånd var talet imponerande väl genomfört.
Almedalstalet var traditionellt vilket i sig inte behöver innebära att det vare sig var bra eller dåligt. Att tala om solidaritet, de sanerade statsfinanserna och raljera med den "samlade" borgerligheten är givna ingredienser i en valsoppa. Det behövs dock kryddas ytterligare med de större visionerna inför kommande mandatperiod.
<b>Ökad tillväxt</b>
Utmaningarna inom skolan och arbetsmarknaden är de satsningar som står överst på dagordningen de närmaste åren. Satsningarna ska finansieras av ökad tillväxt och sysselsättning, bekämpandet av diskriminering och ett friskare arbetsliv.
Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik bygger på utbildning och kompetensutveckling - inte en försämrad arbetsrätt. Detta står mot en Thatcher-inspirerad arbetsmarknadspolitik som moderaterna driver. Valet den 15 september handlar bland annat om att välja väg inom arbetsrätten.
Mer tid för att tala om detta borde ges i Björkvik. Göran Persson brukar ha symboliskt vackert väder när han talar i Björkvik. Förhoppnings blir detta sommartal inget undantag.
<b>Största tabben</b>
Bo Lundgren gjorde Almedalsveckans största tabbe genom att inte äntra talarstolen över huvudtaget. I sitt sommartal i Simrishamn vill Lundgren ta igen detta. Förväntningarna på talet har blivit stora, inte minst från partimedlemmar i Lundgrens egna led. Sakpolitiska ämnen att beröra saknas inte. Det handlar snarare om att gallra och ta tillvara på tiden.
Men Sveriges högerledare talar mindre om mål och mer om medel vilket permanentar bilden av den före detta skatteministern. Skattesänkningarna framstår ett egenvärde.
Sin vana trogen kommer Lundgren säkerligen uppehålla sig länge vid skatterna. Brottsligheten och skolan är två andra ämnen - som till skillnad från skatterna också rankas högt av väljarna - där borgerligheten vill visa framfötterna i valrörelsen.
Viktigast under framträdandet i Simrishamn är att försöka övertyga om sin ledarkapacitet. Inte ens de borgerliga partiledarkamraterna behandlar Lundgren som den självklare statsministerkandidaten.
Vill Lundgren försöka vinna väljarnas förtroende som en trovärdig statsministerkandidat så är det dags att börja jobba. Att sluta tiga är då en god start.
<b>Laddat upp</b>
Bo Lundgren får hoppas att samma praxis som finns vid Stryktipset gäller vid hans tal. Lundgren har laddat inför talet på hemmaplan som alla moderaterna håller tummarna för att ska bli innehållsrikt och väl genomfört. Men med det flyt som Lundgren har för tillfället kommer det förmodligen att regna, journalisterna utebli och Lundgren tala om skatterna på samma inspirerande sätt som en revisor. Trots fördel hemmaplan blir det alltså sannolikt en fortsatt 2:a för Lundgren.