Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare</I> Föder cynism

Beklagligt tycker Sven Ljungberg, ombudsman på Metall, om nedläggningen av PCB:s fabrik i Norrköping. Cyniskt, skriver Erika Ullberg i dagens ledare.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Beklagligt tycker Sven Ljungberg, ombudsman på Metall, om nedläggningen av PCB:s fabrik i Norrköping. Cyniskt, skriver Erika Ullberg i dagens ledare. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-10-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Telekom-branschen har gått från högt värderade framtidsföretag till en sektor där investerare förlorat pengar och människor fått sparken. Ericssonaktierna är idag lika mycket värda som ett tuggummipaket. När de stora företagen får problem och varslar så får de mindre företagen ännu större problem. Dominoeffekten har slagit ut underleverantörer och gett företag som Samhall stora problem. Folkbladet berättade igår om den senast i raden av neddragningar i Norrköping på grund av nedgången i telekom-branschen. Minst 100 jobb försvinner när en ny ägare av mönsterkortsföretaget PCB flyttar tillverkningen utomlands och endast behåller viss utvecklingsverksamhet i Norrköping. Norrköping har fått många tunga besked om varsel och nedskärningar. Arbetslösheten sjunker inte heller lika snabbt som i andra länskommuner. Satsningar på utbildning och mindre verksamheter är steg i helt rätt riktning, men att ersätta arbetstillfällen är ett långsiktigt och tålmodigt arbete.

<b>Kurvan hade vänt</b>
Varsel, utflyttning och förlorade arbetstillfällen är alltid tragiskt för de anställda och kommunen som drabbas. Men när det gäller processen kring PCB kan man också riskera att bli cynisk. Företaget tvingades att begära sig själva i konkurs för ett par månader sedan. Men resultatkurvan har vänt och ledningsgruppen ville driva företaget vidare. Att en konkursförvaltare väljer lösningen som ger fodringsägaren störst utdelning är förståeligt. Men 7 miljoner kronor hade kunnat rädda 60 jobb och bevarat tillverkningsindustrin tillsammans med utvecklingsverksamheten av mönsterkort. På sikt hade det förmodligen blivit den bästa affären även för staten.
Nu får staten som största fodringsägare 7,5 miljoner kronor av försäljningen av PCB. Samtidigt kanske staten tvingas hjälpa Norrköping med ekonomiskt stöd för alla varsel.
Sven Ljungberg, ombudsman på Metall, säger idag: "Det är givetvis beklagligt att det försvinner en massa jobb men bedömningen är tydligen att det inte var möjligt att köra vidare." Visst är det enkelt att se varför det har blivit så här, men det gör det inte enklare att acceptera. Det är lätt att instämma i uttalandet från Björn Persson som är chef för Norrköpings näringslivskontor:
"Det är för jäkligt att det ska fungera så här".
Läs mer om