Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Fler väljare - färre medlemmar

Foto:

Norrköping2002-03-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det går bra för socialdemokraterna. Till och med så bra att några börjar bli rädda att det går för bra. Att tro att matchen är klar innan den ens har börjat är definitivt negativt för valdeltagandet. Självsäkerhet och förvissning om segerresultat riskerar även att sluta som mot Vitryssland i ishockey. För att ta en annan OS-metafor så börjar vissa bli stressade över att partiet kanske gjort som Elofsson och prickat in formtoppen för tidigt. De senaste opinionsmätningarna visar åtminstone att socialdemokratin är i högform. Men jag säger som justitieminister Thomas Bodström sa på ett föredrag för ett par veckor sedan: Det är klart att det är bra att det går bra!
Det finns dock ett pinsamt förakt och en misstro mot opinionsundersökningar inom partierna. Självklart ska inte ett parti gräva ner sig och ge upp om siffrorna är låga, precis som man inte självsäkert ska slå sig för bröstet när siffrorna är höga. Men opinionsundersökningar är bra. Vad väljarna tycker om partiet och den förda politiken är högst relevant. De förtroendevalda behöver på olika sätt få veta vilka frågor väljarna prioriterar och vilka partier som väljarna anser sköter sig.
Dagens höga opinionsstöd visar att väljarna hyser stort förtroende för socialdemokraterna och det är en något att känna stolthet över - inte avfärda som betydelselösa siffror.

<b>Formsvacka i medlemsantal</b>
Vad som också visar hur partierna mår är siffrorna över nytillkomna medlemma. Där är det formsvacka och riktigt lågtryck. Detta kan aldrig kompenseras med höga siffror i opinionsmätningar. Det är också medlemsuppslutningen som gör att socialdemokraterna inte har någon anledning att slå sig till ro. Socialdemokraterna vinner väljare för sin politik men förlorar samtidigt medlemmar. På samma sätt ser det ut för nästintill samtliga riksdagspartier. Enligt förra veckans nummer av tidningen KommunAktuellt så tappade partierna närmare 7000 medlemmar förra året. Det innebär att sammantaget över 50 000 färre personer är medlem i ett politiskt parti. Detta medlemsras endast sedan valet 1998!
Vår representativa demokrati bygger på ett system av inflytelserika partier. Partiernas kris är därför även en kris för demokratin.

<b>Värvning får minst tid</b>
Partierna behöver inte vara oroliga att människor inte längre är intresserade av politik. Med tanke på att ungdomsförbunden växer så kan ingen påstå att det inte finns människor som delar de politiska värderingarna och som vill engagera sig.
Men i moderpartierna verkar det inte finns något utrymme, ingen tid eller kraft att ha ett levande internt partiengagemang. Mest kraft tar förmöten, nomineringar och aktuell realpolitik. Minst tid läggs på medlemsrekrytering. Värvning har hos vissa fått dåligt rykte. Ungefär som att verksamhet stod i motsats till värvning. Men värvning är tvärtom en förutsättning för verksamhet och borde bli en naturlig del av verksamheten inom partierna precis som det är hos ungdomsförbunden. Alla politiker borde göra ett kalendertest. Hur många utåtriktade aktiviteter går det på varje möte under en månads tid? Statistiken talar sitt tydliga språk.

<b>Folkrörelse?</b>
Socialdemokraterna ska vara stolt över sin tradition och förhoppningsvis morskt kunna fortsätta att kalla sig för en folkrörelse. Men då är det dags att rörelsen börjar fyllas med folk igen. Med tanke på att så många människor verkar så nöjda med socialdemokraterna så borde fler vilja bli medlemmar. Om det inte behövs särskilt mycket röstfiske inför den 15 september så kan socialdemokratin inrikta sig på medlemsvärvning istället. Det behövs verkligen!
Högt valdeltagande, stort väljarstöd och en folkrörelse som samlar en mångfald av många människor måste alla vara viktiga mål för socialdemokraterna. Än så länge är det bara höga siffror när det gäller ett av dessa mål.
Läs mer om