<I>Ledare:</I> Facklig protest
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Idag måste arbetsgivaren kunna visa att han eller hon haft saklig grund, exempelvis arbetsbrist, för att avskeda en anställd. Om inte så ska den som förlorat sitt jobb återanställas eller få skadestånd. Den italienska regeringen vill nu slopa denna anställningstrygghet i arbetsrättslagstiftningen.
<b>Fredlig styrka</b>
Marco Biagi som var en av upphovsmännen till förslaget om nya arbetsmarknadslagar mördades för ungefär en månad sedan. Den omfattande demonstration som följde veckan efter mordet innehöll därför inga slagord. Facket ville visa att man absolut inte sympatiserar med våldet som utförs av den vänsterextrema gruppen Röda brigaderna. Demonstrationen var istället en mäktig och fredlig styrkedemonstration av facket som krävde att regeringen lyssnar på kravet att försämringarna av arbetsrätten inte genomförs. Berlusconi lovade då att föra en dialog med facket, men som väntat har ingenting avgörande hänt.
Igår genomfördes därför en generalstrejk över hela Italien. LO och TCO genomförde också en sympatimanifestation i Stockholm. Fackets makt är stor och det är viktigt att Berlusconi möter motstånd både på hemmaplan och från omvärlden.
Strejken påverkade igår hela Italien. Kollektivtrafiken lamslogs, banker, skolor, affärer och de flesta postkontor var stängda. Även journalisterna strejkade. De började redan i måndags så igår kom inga tidningar ut. Förutom de som Berlusconi styr förstås. De två dagstidningar som drivs av premiärministerns bror, samt en annan av Berlusconis allierade, gavs ut som vanligt. Silvio Berlusconi är inte mediamogul för intet.