Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Ett skyltfönster med stora sprickor

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-02-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stockholm har under den senaste mandatperioden varit borgerlighetens skyltfönster. Det är i Stockholm man har visat upp att det går att genomföra en hård moderat politik. Allmännyttan är snart in memorian då hyresrätter under kort tid sålts eller omvandlats till bostadsrätter. För att få en bostad innanför Stockholms tullar måste man besitta en god telefonbok med kontakter av allehanda slag eller minst en årslön på banken. För studenter krävs stor uppfinningsrikedom för att få tak över huvudet. Lägenheter hyrs ut i tredje eller fjärde hand till barocka överpriser. Många unga tvingas stanna som mambos i föräldrahemmet och försenar sin start av ett självständigt liv. För människor med betalningsanmärkningar eller missbruk har steget till natthärbärgen blivit kortare. Stockholm har i praktisk mening blivit en kallare stad för många människor som tidigare kunde söka lägenhet hos allmännyttan som tog ett socialt ansvar för människors boende.

<b>Politisk dogmatism</b>
Konkurrensutsättning och utförsäljningar har blivit politisk dogmatism istället för ett inslag för att berika mångfald och valfrihet. Den valfrihet som moderaterna bygger upp i Stockholm handlar snart mest om valfrihet utifrån plånbokens tjocklek. Det borgerliga styret har till och med försökt att konkurrensutsätta socialtjänsten och myndighetsutövning. Risken för integritetskränkningar är uppenbar, men i den borgerliga experimentverkstaden så pågår arbetet oförtrutet. Nu har det dock uppkommit ett hot på den tidigare så blå himlen. Socialdemokraterna som länge haft en svag oppositionsställning får nu större stöd i opinionen. I valet fick socialdemokraterna 25,6 procent i Stockholm. För ungefär ett och ett halvt år sedan var väljarstödet endast 22 procent. Just nu ser det betydligt bättre ut.
Om det var val idag skulle nära 37 procent av de tillfrågade i Sifo:s väljarbarometer rösta på socialdemokraterna. Tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet så ger det över 50 procent och majoritet i Stockholms kommunfullmäktige. Ledarna för den borgerliga experimentverkstaden i Stockholm ska med andra ord vara mycket oroade huruvida deras hårdföra politik verkligen har folkets stöd.

<b>Lokalt arbete krävs</b>
Risken med socialdemokraternas ökade siffror i opinionen i Stockholm är givetvis att det mestadels är en del av det generella uppsvinget för socialdemokraterna just nu. Att regeringen åtnjuter stort förtroende och höjer partiets siffror överallt är inte samma sak som att drygt 10 procent fler av väljarna tänker rösta på socialdemokraterna till Stockholms kommunfullmäktige den 15 september istället för att stanna hemma eller rösta på samma parti som 1998.
Om den politiska majoriteten i Stockholms stadshus ska bytas från blå till röd krävs mer arbete för socialdemokraterna lokalt i Stockholm än att lita på Persson-effekten.
Socialdemokraterna i Stockholm borde dock klara sig långt själva i valrörelsen genom att tala politik och beskriva ett bättre alternativ för invånarna i huvudstaden än den borgerliga experimentverkstaden. Med kaosartad bostadsmarknad, hverier i kollektivtrafiken och obefintlig snöröjning i färskt minns hos väljarna finns tveklöst chansen för socialdemokraterna att ta över makten i såväl Stockholms kommun som Stockholms läns landsting.
Läs mer om