Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Ledare:</i> Ett bättre EU

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-07-31 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Margot Wallström är en klok kvinna. Det är tråkigt att hon inte längre ingår i Sveriges regering. Samtidigt är det roligt att se hur Wallström tillvaratar möjligheten att agera som EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågorna. Göran Persson sa när han blev vald som partiordförande att miljöperspektivet och att bygga det gröna folkhemmet låg honom varmt om hjärtat. Men miljön är inte primärt en nationell fråga.
I sommar har sommarlovslediga barn tvingats avstå från att bada på grund av att stränderna varit nedkletade av giftiga alger. Samtidigt har tusentals fåglar dött i en oidentifierad sjukdom. En bekant men lika förödande virussjukdom har åter drabbat sälarna. Torsken i Östersjön är utrotningshotad och försvinner likt andra fiskar från haven runt flera EU-länder. Det finns många samband mellan miljöförstörelse och en hotad närmiljö för både människor och djur. Ett ännu tydligare samband finns mellan internationell samverkan och större handlingskraft i arbetet för att minska de växande miljöproblemen.

<b>Över gränser</b>
Om Sverige ska rädda fiskbeståndets fortlevnad måste det ske i samarbete med andra länder runt Östersjön. Likaså är arbetet som bedrivs över nationella gränser det som kommer att vara mest verkningsfullt i den livsnödvändiga ambitionen att sänka koldioxidutsläppen. Luft och vatten håller sig inte inom nationella gränser, därmed kan inte heller miljöfrågorna lösas inom den nationella beslutandesfären. Miljöfrågorna är en internationell angelägenhet och en given samarbetsfråga inom den gemensamma europeiska unionen.

<b>Stor osäkerhet</b>
EU:s problem idag är inte att det finns för få frågor att diskutera. Problemet är snarare att EU berör allt och inget, med föga gott resultat som följd. Detta skapar stor osäkerhet vad EU:s uppgift egentligen är och medborgarnas delaktighet blir lika med noll.
Margot Wallström vill som alla EU-vänner stärka medborgarnas förtroende för unionen. Ungefär en av åtta personer säger att de över huvud taget inte vet hur EU fungerar. Okunskap leder till bristande engagemang. Känslan av att EU är någonting lång borta som inte rör den enskilda individen riskerar att sprida sig. De välinformerade personerna som ryggradsmässigt är negativa till allt vad EU står för tjänar på att en sådan bild hos allmänheten slår rot. Men alla de som tror på att ett ökat europeiskt samarbete leder till ökat välstånd och minskad ofärd måste också vara EU-samarbetets kritiker. Det är mycket som kan och måste förbättras inom det samarbete som finns idag. Framför allt måste människors delaktighet och kunskap kring den europeiska unionen öka. En fortsatt utveckling mot att endast ett fåtal personer känner sig informerade och engagerade i reformeringen och utvidgningen av EU kan leda till olyckskapande klyftor i framtiden.

<b>Tydliggöra uppgifter</b>
Ett handlingsförlamat EU får ingen trovärdighet. Ett sätt att öka legitimiteten och förtroendet för unionen är därför att tydliggöra EU:s uppgifter och göra arbetet med dessa uppgifter mer effektivt. Margot Wallström skrev igår på debattsidan i Dagens Nyheter: "För att förverkliga visionen behöver EU även effektivisera sitt förhandlingsarbete och beslutsfattande. Med 27 medlemsländer finns det en risk att samarbetet urvattnas om ett land ensamt kan blockera beslutsprocessen. I största möjliga omfattning bör rådets beslut fattas med kvalificerad majoritet." För alla de som inte bara med ord önskar se en utvidgning av EU:s medlemsantal är detta en självklarhet. Endast de som vill att EU efter utvidgningen ska vara ett harmlöst kafferep för ytterligare ett antal statsråd och regeringschefer kan kräva att EU:s beslutsfattande ska fungera som idag.
Margot Wallström är en tillgång för socialdemokratin som traditionellt sett haft en mycket ambivalent och kluven inställning till EU. När Wallströms uppdrag som kommissionär är färdigt så finns det all anledning att åter låta henne bli en tillgång i en socialdemokratisk regering.
Läs mer om