<I>Ledare:</I> Erkänner mot pengar
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om det var Christer Pettersson som sköt Palme eller inte verkar inte ens han själv veta. Men om det är bristen på pengar eller samvetskval som gör att Pettersson undertecknar brev som kan tolkas som erkännande får alla ha sina funderingar kring. Helt klart är dock att Christer Pettersson är mycket märkt av sitt missbruk. Expressen har även betalat för det brev som skrivits av Gert Fylking och undertecknats av Pettersson vilket gör att ny uppmärksamhet kring Petterssons person ger inkomster. Med jämna mellanrum som plånboken är tom finns därför risken för försäljning av "nya" uppgifter till pressen. Utan mordvapnet är möjligheten till fällande dom mycket liten. Eftersom både resning och framför allt en fällande dom är långt ur sikte, så riskerar inte Pettersson särskilt mycket med sina erkännanden utom just kassainflöde och förnyad uppmärksamhet. Trovärdigheten hos Christer Pettersson är låg.
<b>Likhet inför lagen</b>
Det är omöjligt att acceptera att mördaren av Sveriges statsminister går fri. Men det är nästan lika svårt tt förlika sig med tanken att en missbrukare från Sollentuna höll i mordvapnet. För några har det varit enklare att hänge sig till konspirationsteorier, polisspåret eller tankar på att en internationellterroristliga sod bakom mordet.
För familjen Palme är situationen fruktansvärd. Bosatt i Stockholm kan Lisbet Palme eller hennes söner riskera att se sin makes och fars mördare när som helst på gatan. Familjen Palme är inte ensamma om att hålla Christer Pettersson ansvarig för mordet. De är inte heller ensamma om att kräva en ny resning och rättegång för att återigen pröva bevisen. Men samma regler för bevisning måste gälla i alla mål. Likhet inför lagen ska gälla alla misstänkta, oavsett brott och oavsett offer.
<b>Samma krav för alla</b>
Många har krävt att flera poliser som tjänstgjorde vid toppmötet i Göteborg ska åtalas. Dessa krav kan det finnas god grund för att tillgodose. Men uppenbarligen är de inte tillräckligt starka. Att acceptera kravet att poliserna ska åtalas för att upprätta ungdomarnas förtroende för rättstaten är otänkbart. Om detta krav skulle tillgodose finns det all anledning att fullständigt förlora förtroendet för rättsstaten. Åklagare ska inte väcka åtal på grund av känsliga omständigheter. En åklagare ska väcka åtal om bevisningen är så stark att denne tror att det räcker till en fällande dom. Att väcka åtal endast för att de brottsmisstänkta är poliser vore absurt. På samma sätt är det otänkbart att väcka nytt åtal gentemot en person - utan att samma krav på bevis som gäller alla andra mål är uppfylla - på grund av att brottsmisstanken är mord på Sveriges statsminister. Likhet inför lagen är en av rättsamhällets viktigaste principer. Inte ens Christer Pettersson ska få oss att frångå från denna.
Är det då rimligt att Christer Pettersson går fri? Juridiskt sett är svaret ja. Känslomässigt är svaret nej. Olof Palme mördades på öppen gata. Många saker pekar på att mördaren troligtvis heter Christer Pettersson, men frustrerande nog prövas inte målet i Högsta domstolen.
Oavsett vad mördaren heter så går personen fri. Över 15 år efter mordet så är frågan skandalöst nog inte besvarad. Vem utförde mordet på Olof Palme?