<i>Ledare</i> En dag att lyfta blicken
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dessa texter skulle med fördel kunna portioneras ut över hela året, men konstigt nog är det fortfarande så att kvinnors problematik i huvudsak är sekundära 364 dagar om året. Först den 8 mars är det tydligen legitimt och intressant att skriva en mängd texter om kvinnor.
Egentligen önskar jag att det inte skulle behövas en särskild dag, eftersom diskriminering och förtryck pågår hela tiden. Men det kanske är tur att vi har en dag som kallas internationella kvinnodagen. Då får vi en chans att diskutera hur det egentligen ser ut i världens mest jämställda land. Varje år mördas i genomsnitt 16 kvinnor i Sverige av en närstående man. År 2000 var medellönen bland svenska kvinnor 18 400 kronor medan männens medellön var 22 500 kronor. Endast 5,7 procent av alla i styrelserna för Sveriges större börsnoterade företag är kvinnor. Ynka två procent av alla verkställande direktörer i dessa företag är kvinnor.
Internationella kvinnodagen är även ett tillfälle att lyfta blicken och lära kring hur kvinnor i andra länder har det. Prostitution och handel med kvinnor växer i omfattning runt om i världen. Månggifte och för tidiga giftermål förekommer i flera länder i Asien och Afrika. I Kuwait och Förenade arabemiraten har kvinnor inte rösträtt. Kvinnlig könsstympning sker i dag i fler än 30 länder i Afrika och på den arabiska halvön.
Somliga kanske tror att internationella kvinnodagen fordrar att vara stolt över sin kvinnlighet. Men dagen fordrar en fortsatt kamp för jämlikhet. Den internationella kvinnodagen är tänkt som en dag då både uppnådda framsteg uppmärksammas och då krav på fortsatta förändringar ska ställas. Framstegen drunknar nästintill i problem så det känns mest angeläget att fortsätta kräva förbättringar. Förbättringar för alla kvinnor oavsett vilken nivå av jämställdhet de hittills uppnått.