Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Ledare:</i> EMU är politik

Foto:

Norrköping2002-03-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Igår kom slutbetänkandet från den så kallade EMU-utredningen. Utredningens uppdrag har framförallt varit att se över vilka verktyg Sverige kan använda vid ett eventuellt EMU-medlemskap för att vid behov förhindra negativa effekter på sysselsättningen. Kommittén föreslår åtgärder som exempelvis en särskild konjunkturskatt, tillfälliga momsändringar, tillfälliga ändringar av arbetsgivaravgifterna och ökade statliga eller kommunala investeringar. Utredningen föreslår också att överskottsmålet i den offentliga sektorn bör höjas från 2 procent till mellan 2,5-3 procent av BNP. Däremot är kommittén måttligt entusiastisk till de så kallade buffertfonderna vilka har diskuterats mycket. Kommittén gör bedömningen att ett rätt konstruerat system i parternas regi skulle kunna dämpa konjunktursvängningarna. Men fördelarna med buffertfonder anses inte så stora att det motiverar att ett system byggs upp med hjälp av statliga subventioner.
Denna åsikt - likväl som det mesta i utredningen - kommer att debatteras livligt inom och mellan de politiska partierna. Hänvisningar till utredningen kommer förmodligen även att höras mycket i debatten inför folkomröstningen som väntas om ungefär ett år. Såväl EMU-anhängare som motståndare kan hitta argument som styrker sin åsikt i utredningen. Därmed är det viktigt att ha i åtanke att EMU är ett politiskt projekt och ställningstagande. Det går att styrka EMU:s brister och fördelar med ekonomiska argument. Men det går inte att göra sitt politiska ställningstagande utifrån enbart ekonomiska kalkyler. Detta lika lite när det gäller EMU som EU.

Att ha i åtanke att det handlar om politik och inte endast ekonomi är något som även personerna i utredningen borde påminna sig om. De föreslår nämligen att ett finanspolitiskt råd tillsätts. Rådet ska vara en myndighet under regeringen och bestå av en grupp ekonomer som ska analysera den ekonomiska utvecklingen och ge rekommendationer inriktade på stabiliseringspolitik. Någon expertkunskap och goda råd såsom regeringen alltid inhämtar skulle det dock inte handla om. Regeringen bör, enligt utredningen, sedan motivera sig om den avviker från rådets rekommendationer. Politikerförakt och övertro på påstådda allvetande objektiva experter kallas sådana förslag. Att inget parti ställer sig bakom förslaget är ganska självklart. Frågan är hur många fler av utredningens förslag som kommer att arkiveras.
Läs mer om