Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Din röst avgör

Foto:

Norrköping2002-09-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Idag är det tio dagar kvar till valet. Många väljare har vånda över att inte ha bestämt sig hur de ska rösta. Andra väljare har bestämt sig.
Ytterligare en grupp har också bestämt sig, men för att inte rösta. Förhoppningsvis blir den sistnämnda gruppen inte större än en handfull mediastinna kolumnister i landets kvällstidningar.
De kanske inte upplever att deras vardag påverkas nämnvärt av vilken politisk majoritet som styr i kommun, landsting och riksdag.
Men det är ytterst beklagligt att debattörer med stort inflytande genom sina vällästa spalter nästintill uppmanar till röstskolk.
Inte minst eftersom dessa kvällstidningskolumnister kan vara förebilder för många läsare och i synnerhet yngre sådana. Det är fräckt att skriva att de politiska alternativet inte duger för att förtjäna en röst när personen i fråga själv inte kan tänka sig att engagera sig politiskt.
Vissa mediaförebilder säger att de på sin höjd kan tänka sig att rösta blankt. Att gå och rösta blankt i ett val kan absolut upplevas som en medvetet markering. Många politiker uppmanar också väljarna nästintill desperat att gå och rösta åtminstone blankt.

<b>Blank röst ogiltig</b>
Men en blank röst i valet räknas som en ogiltig vilket säger en hel del. Det är också förmätet att påstå att det inte spelar någon roll vad man röstar på. Tustals människors liv och verksamhet påverkas direkt av vilken politisk majoritet och vilka partier som får väljarnas förtroende.
Storleken på Sveriges internationella bistånd är ett av de tydligaste exemplen.
Valtemperaturen har hittills dessvärre varit låg. Dessutom har valrörelsen varit rörigt oförutsebar i hur de politiska alternativen gestaltat sig i debatten. Det innebär inte att alternativen är otydliga och vaga.

<b>Tydlig skiljelinje</b>
Skiljelinjen i svensk politik går fortfarande mellan ett samhälle präglat av moderaternas eller socialdemokraternas värderingar. Denna skiljelinje är lika tydlig som någonsin i höstens val.
Moderaterna vill ta bort vart tredje politiker medan socialdemokraterna vill ha 10 000 fler förtroendevalda.
Moderaterna ser märkligt nog närmast politiker som ett skällsord eftersom de alltid framhåller att de vill minska sin egen makt.
Men att minska politikers makt är att ge andra icke-folkvalda intressen större spelrum. Det gemensamma riskerar att retirera till förmån för marknaden och starka egenintressen.

<b>Låg temperatur</b>
Den hittills låga temperaturen innebär definitivt inte att det skulle spela mindre roll vilka partier som får starkast stöd om tio dagar.
Moderaterna vill sänka skatterna med 130 miljarder kronor och skrota fundamenten i arbetsrätten. Men en stabil ekonomi och ökad tillväxt avgör förutsättningarna för landets nivå på välfärden.
Ett starkt välfärdsamhälle och en fortsatt anställningstrygghet genom en bibehållen arbetsrätt avgör människors kreativitet at öka denna tillväxt. Det stundande valet mellan ett samhälle präglat av socialdemokraterna eller moderaternas värderingar är ett mycket viktigt val.

<b>Tio dagar kvar</b>
Många kan känna att det givetvis är angeläget hur exempelvis barnomsorgen eller tandvården för de äldre utvecklar sig. Men de känner inte riktigt att just deras röst avgör.
Men det är ungefär lika klokt som om alla i laget tror att de kan utebli från fotbollsmatchen eller om alla inbillar sig att det inte spelar någon roll utifall bara dom struntar i att sopsortera. Vad var och en gör är det som till sist avgör.
Din röst är lika mycket värd och avgör valet i lika stor utsträckning som den röst statsministern avlägger den 15 september.
Du har fortfarande tio dagar kvar för at bestämma dig vlket pati rösten ska tillfalla. Men se till att utnyttja din demokratiska rättighet, rösta på ett parti som står för dina värderingar och hjälp till att bevara folkstyret.
Läs mer om