<I>Ledare:</I> Dags att gå vidare
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I denna anda av ödmjukhet och på samma gång iver att offensivt fortsätta förbättra inleder socialdemokraterna sitt valmanifest som presenterades igår. Det valmanifest som partiet den 15 september söker väljarnas förtroende för att få genomföra under den kommande mandatperioden.
Att socialdemokraterna är stolta men inte nöjda är en devis som är bekant vid det här laget. Den sammanfattar ganska väl vad det handlar om. Att lyckas med någonting som en ledande moderat trodde var lika omöjligt som att göra böckling till hela världens favoritmat - att få ner arbetslösheten till 4 procent - räcker inte. Inte heller att sanera Sveriges gravt misskötta statsfinanser, påbörja återbetalningen av statsskulden och uppvisa överskott för att finansiera reformer. Att göra en av de största utbildningssatsningarna; genomföra kunskapslyftet, ge nya grupper chansen att studera, öka studiemedelsfinansieringen, bygga ut högskoleplatserna och tydligt satsa för att motverka den sociala snedrekryteringen till högskolestudier, räcker inte heller. Att genomföra maxtaxa inom äldreomsorgen och barnomsorgen och sammantaget göra en historisk reform för att förbättra villkoren för barnen och deras föräldrar, är faktiskt också otillräckligt. Socialdemokraterna är ännu inte nöjda och får inte heller vara det. Behoven inom skolan, sjukvården och äldreomsorgen är stora. Därmed måste också arbetet för att förbättra och utveckla gå vidare.
<b>20 miljarder till vården</b>
Det behövs anställas fler händer och hjärtan för att förbättra vården, korta köer, minska stressen, förbättra arbetsmiljön, öka tillgängligheten, stärka kvalitén och omsorgen. Socialdemokraterna vill därför ge ytterligare 20 miljarder kronor till vården. Satsningen på barnen ska fortsätta. Socialdemokraterna vill ge resurser för att 15 000 lärare och annan personal ska kunna anställas i skolan för att göra klasserna mindre, miljön lugnare och undervisningen bättre. Ytterligare 6 000 barnskötare, förskollärare och annan personal ska anställas i förskolan. Den lägsta föräldrapenningen ska höjas samtidigt som inkomsttaket. Studiebidraget ska utökas från 9 till 10 månader. Dessutom ska stora resurser tillkomma idrottsrörelsen och kulturen. 4 000 nya poliser ska utbildas under de kommande åren. 20 000 nya studentbostäder byggas och satsningar på äldrebostäder genomföras.
Allt detta ska finansieras med ett fortsatt utgiftstak. Socialdemokraterna delar inte vänsterpartiets syn på resurser som att exempelvis slopat utgiftstak ger 20 miljarder kronor som bara finns där och kan användas till konsumtion. Synen på välfärd måste gå hand i hand med en realistisk och sund syn på tillväxt. Tillväxt är förutsättningen för välfärd. Alla resurser skapas genom arbete och tillväxt och det är genom en ökning av detta som socialdemokraterna vill öka välfärden. År 2004 ska sysselsättningsgraden vara minst 80 procent och fram till år 2008 ska sjukskrivningarna halveras.
<b>Moderaternas alternativ</b>
Mot socialdemokraternas politik står moderaternas alternativ med avregleringar och skattesänkningar. Moderaterna presenterade också sitt valmanifest igår och de föreslår bland annat en kraftigt försämrad arbetsrätt och stora intäktsförluster genom en avskaffad förmögenhets- och fastighetsskatt, ett stegvis avskaffande av den statliga inkomstskatten och på sikt slopande av arvs- och gåvoskatt. Listan över de besparingar som måste göras för att finansiera dessa förslag som främst gynnar höginkomsttagarna vill förstås inte Bo Lundgren låtsas om att behöver presenteras. Moderaterna tror att ökad tillväxt ska bekosta både satsningar och extrema skattesänkningar.
De som inte vill prioritera en förbättrad välfärd före stora skattesänkningar eller slå vakt om arbetsrätten har helt klart också ett parti att rösta på den 15 september.