Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Bu, Skansen

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-07-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Solen skiner och semesterlediga svenskar myser. Stränderna fylls av glasskladdande barn som med förtjusning skriker varje gång de får chans att komma i vattnet. Det osar av grillar vid sommarstugor och på uteplatser. Campingägarna ler överförtjust när husvagnar och tält fyller upp deras anläggningar till sista plats.
Visst kan det klagas på värmen, men det är ingenting emot hur det klagas om värmen skulle utebli. De skilsmässonära grälen ökar i takt med att eventuellt regn kommer över Sverige. Så nästan alla önskar själva eller unnar andra att njuta av solen.
Även de som jobbar under sommaren blir glada om vädret är vackert. Somliga har till och med solen att tacka för att de får någon lön.

<b>Inget bidrag</b>
Jag känner en tjej som jobbar på Skansen i Stockholm. Arbetsuppgifterna är bland annat glassförsäljning och kaffeservering. Hon är egentligen student och därmed beroende av att arbeta på sommaren för att ha råd med hyran. Studenter får som bekant inget studiebidrag under sommaren och långt ifrån alla bor i studentbostäder med utebliven hyra sommarmånaderna. Förövrigt är det långt mer än hyran som ska betalas. För att någon gång ha råd att unna sig något extra behövs det ofta både extrajobb under terminerna och ett sommarjobb. För några veckors arbete på Skansen har tjejen jag känner planerat att göra en semesterresa till Spanien. Men då är det bäst att solen fortsätter att skina. Om vädret är dåligt skickas nämligen flertalet sommarjobbare hem. Om inte vädret är bra så uteblir kunderna och då behövs det inte så mycket personal. Många dagar får de ferieanställda exempelvis jobba endast tre timmar istället för sex som planerat. Istället för lön för sex timmars arbete blir det alltså bara lön för tre timmar. Utan att ha något att säga till om så kan den planerade finansieringen av Spanienresan snabbt gå om intet. Utebliven sol innebär utebliven lön.

<b>Facket rasar</b>
Väderberoende lönesättning är förkastligt. Framför allt en så omtyckt djurpark och välrenommerat nationalmuseum som Skansen borde fundera både en och två gånger hur de behandlar sina anställda och framför allt unga sommarjobbare. Facket rasar givetvis mot vad de kallar "fint väder"-anställningar. LO:s ungdomsombudsman och tidigare SSU-ombudsmannen Johan Ingelskog sa igår i Dagens Nyheter:
"Det är klart att man kan ha förståelse för arbetsgivare som kanske driver en glasskiosk och inte vill stå med stora kostnader för regniga dagar då ingen handlar. Men man måste ha ännu större förståelse för dem som har en hyra att betala." Tyvärr verkar inte alla arbetsgivare förstå, eller bry sig, hur viktig lönen kan vara för sina ferieanställda. Skansen är också ett typexempel på att det inte endast är de småskaliga glasskioskägarna som ger sina anställda väderberoende lön.
"Fint-väder" anställningar är dessvärre mycket vanligare än vad man tror. På Aktuellt för ett par veckor sedan berördes problemet.
En företrädare för arbetsgivarsidan försvarade sig mot kritiken genom att säga att många gillar denna flexibilitet. Svagare argumentation går knappast att finna.
Att på morgonen få veta att man inte behövs på arbetet som planerat är inte att ha ett flexibelt sommarjobb. Människor tvingas vara tillgängliga heltid, men får kanske bara arbete och lön för en bråkdel av tiden. De flesta som söker sommarjobb och hamnar i en sådan här situation hade inte heller någon aning om en "väderklausul".

<b>Konsumentval</b>
De arbetsgivare som tycker att det är rimligt att titta på temperatur och molnighet innan de låter sina sommarjobbare arbeta och få lön som planerat, ser som vanligt till sin egen plånbok först.
Bra vore om vi konsumenter visste vilka dessa arbetsgivare är. Då kan nämligen också vi hålla i plånboken och göra våra val utifrån vilken arbetspolicy som finns.
Läs mer om