Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Borgerliga fegisar

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att Sverige har Europas fegaste borgerlighet är inget fegispåstående. Särskilt spännande är att omdömet kommer från en moderat, och inte vilken moderat som helst. Det är Anders Björck, försvarsminister i Bildts regering och idag riksdagens förste vice talman, som säger detta i en ny intervjubok, samt gårdagens Dagens nyheter. Kritiken riktar sig främst emot att de borgerliga viker undan för socialdemokraterna i värderingsfrågor. Anders Björck saknar den kulturkonservativa traditionen och tycker inte att borgerligheten i Sverige stått upp för familjens ställning och de kristna värderingarna i tillräcklig utsträckning.
Anders Björck åsikter ska därmed främst ses som en kritik mot hans egna parti moderaterna. Åtminstone kristdemokraterna står upp obehagligt mycket för de moralkonservativa värderingarna.

<b>Ett enda blått parti</b>
Anders Björck tycker dessutom att det skulle räcka med ett borgerligt parti i Sverige. Att slå samman de fyra borgerliga partierna till ett tror Björck är det enda sättet att ta regeringsmakten av socialdemokraterna. Detta är en anmärkningsvärd åsikt av en person som själv satt med i en borgerlig regeringskoalition för bara 10 år sedan. Att Björck inte är lika imponerad av Bo Lundgren som av Carl Bildt framgår ganska tydligt, men är det verkligen skäl till att slå samman alla borgerliga partier?

<b>Inte välkommet</b>
Företrädare från centerpartiet och folkpartiet välkomnar knappast Björcks invit. Inte heller de unga moderaterna lär uppskatta vad en av deras mest meriterade riksdagsföreträdare föreslår. Den ideologiska spänningen är stor inom moderaterna. Moderata ungdomsförbundet och riksdagsledamoten Gunnar Axén representerar främst den extremliberala falangen medan Anders Björck får sällskap av en person som Norrköpings Tidningars förre ledarskribent Bengt-Olof Dike på den ultrakonservativa sidan. Att den konservativa traditionen och de kristna värderingarna bör framkomma mer i moderaternas politik är minst sagt inte en okontroversiell åsikt.

<b>Samma parti?</b>
Sedan är frågan om det verkligen är rimligt att Anders Björck och Gunnar Axén tillhör samma riksdagsgrupp? När man ser på Anders Björck och Gunnar Axéns vitt skilda politiska åsikter så är det svårt att förstå att de ens tillhör samma parti.
Anders Björck vill ha förlegade regler i skolan som skoluniform och betyg i ordning och uppförande. Björck vill stärka de kristna värderingarna och införa skattemässigt gynnande av äktenskap, trots att detta visat sig hämma kvinnors delaktighet på arbetsmarknaden.
Gunnar Axén å sin tur vill tillåta månggifte, hembränning och bordeller, samt avskaffa lagar som jämställdhetslagen.
Snart måste det vara dags för moderaterna att välja ideologisk väg. Vare sig Axén eller Björck kan då visa sig företräda de åsikter som majoriteten av moderaternas medlemmar och väljare har.


<b>33 år hittills</b>
Anders Björck är intressant med anledning av SSU:s förslag att ingen person ska sitta i riksdagen mer än tre mandatperioder i sträck. SSU menar att 12 år räcker innan det är dags att låta andra partikamrater ta vid och på det sättet bereda plats för nya erfarenheter och perspektiv. Efter 12 år kan det också vara dags att själv skaffa sig nya perspektiv. Moderaterna och Anders Björck verkar inte dela SSU:s åsikt. Anders Björck har suttit i riksdagen sedan 1969 och visar efter 33 år inga tecken på att vilja avgå. Anders Björck ska i höst påbörja ytterligare en mandatperiod för moderaterna och Europas fegaste borgerlighet.
För att avgå eller byta parti till kristdemokraterna är han kanske för feg.
Läs mer om