Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare</I> Arbetslösa invandrare och fridlysta lärare

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-07-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Arbetslösheten fortsätter att sjunka. I jämförelse med en sommarvecka förra året så är nästan 50 000 personer färre öppet arbetslösa idag. Även antalet personer sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder har minskat från föregående år. Men trots den generella förbättringen på arbetsmarknaden så finns det orosmoln.

<b>Stora varsel</b>
Under sommaren ökar antalet arbetslösa, bland annat på grund av studieuppehåll och alla som söker arbete då studiemedel uteblir. Det anmäls även färre nya platser till arbetsförmedlingarna under denna period.
Arbetslösheten är beroende av geografi och var i landet den arbetssökande bor. Östergötland är väldigt utsatt för nedgång i tillverkningsindustrin och neddragningar på dominerande arbetsplatser. Nästan 1 600 personer varslades under årets första halvår vilket är markant fler än under samma period förra året.
Norrköping har den högsta arbetslösheten i Östergötland med 5,6 procent., medan Finspång har en betydligt lägre arbetslöshet med 3,1 procent.

<b>Invandrare sårbara</b>
Som alltid är det lågutbildade och de med invandrarbakgrund som är särskilt sårbara vid konjunkturdämpningar. Att arbetslösheten bland svenskar som flytt från sitt tidigare hemland är så hög är ett pinsamt slöseri. Bland utomnordiska medborgare var arbetslösheten nästan 14 procent i slutet av juni, vilket kan jämföras med 4,2 procent genomsnittlig arbetslöshet för riket. Det behövs kompletteringsutbildningar, språkkurser och andra åtgärder för att ge dessa personer rätt kompetens och möjlighet att snabbt komma ut i arbetslivet. Men mer än något annat behövs det en förändrad attityd hos arbetsgivarna och en mer positiv syn på tillgången att anställa människor med annan etnisk bakgrund.

<b>Fler långtidsarbetslösa</b>
De yngsta på arbetsmarknaden med ringa erfarenhet eller de äldre med mycket praktisk kunskap men mindre formell utbildning förenas genom att drabbas oftare av arbetslöshet. Långtidsarbetslösheten drabbar de äldre särskilt hårt. I Östergötland ökar antalet långtidsarbetslösa vilket är mycket alarmerande. Målet om full sysselsättning ska omfatta alla åldrar, utbildningsgrader och oavsett om personen varit arbetslöshet under längre tid.

<b>Fridlysta lärare</b>
Arbetslösheten är sektor- eller yrkesindelad. Vissa yrken har det betydligt svårare än andra på arbetsmarknaden. Exempelvis skriker offentlig sektor efter arbetskraft. Lärare kommer snart att fridlysas och de exemplar som hittas är mycket eftertraktade. Lägg därtill att personen är färdigutbildad lärare i naturvetenskapliga ämnen redo att börja arbeta som underbetald ouppskattad slitpåse i en grund- eller gymnasieskola med urusel arbetsmiljö istället för att söka sig till den privata sektorn som också behöver personer med denna kompetens (och har möjlighet att betala för sig). Ett unikt exemplar helt enkelt!
Läs mer om