<I>Ledare:</I> 11 september
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Terroristdåden den 11 september 2001 skakade om hela världen. Många människor fick live på TV följa katastrofen och uppleva hur sårbart det öppna demokratiska samhället är för terroristangrepp. I Sverige känner vi genom en mängd historiska och kulturella orsaker stor samhörighet med USA.
Det är lönlöst att förneka. Däremot är det många som skäms och tar avstånd från samhörigheten. Men förmågan att identifiera sig och känna sympati med amerikanska medborgare gör oss inte till onda människor, även om det starka hatet mot USA nästan påvisar detta.
<b>Aggression mot USA</b>
Noam Chomsky skrev igår i Svenska Dagbladet: "Vi bör också vara medvetna om att en stor del av världen betraktar Washington som en terrorregim. Sådana uppfattningar ändras inte av det faktum att en västmakt den 11 september för första gången utsattes på hemmaplan för en ohygglig terroristattack som är bara alltför bekant för dem som drabbats av västländernas våld." En miljöpartist i Norrköping sa att vi inte skulle utgå ifrån att det var oskyldiga människor som dog i World Trade Center.
Men aggressionen gentemot delar av den amerikanska politiken får inte förneka sorgen över offren från den 11 september. Alla människor är lika mycket värda. Tusentals människor i världen dör varje dag av bristen på rent vatten, mat och mediciner. Det är fruktansvärt att deras lidande och vårt ansvar att hjälpa dem inte uppmärksammas i större utsträckning.
Av svensk privilegierad valrörelse återstår fyra dagar och den internationella solidariteten och biståndet är en icke-fråga. Men denna beklämmande realitet förändras inte för att vi motsätter oss sympatier och sorg delad med USA med hänvisning till dubbelmoral.
<b>Missbrukat tragedin</b>
Den säkerhets- och utrikespolitiska arenan har kullkastats det senaste året. Kriget i Afghanistan skedde i en bred internationell koalition och under FN-mandat om rätt till självförsvar.
Talibanregimen som skyddade terroristnätverket al-Qaida har lyckligtvis inte längre makten i Afghanistan även om det är långt till stabilitet, fungerande demokrati och välståndsutveckling i landet. Många andra ledare har försökt utnyttja tragedin i USA i egna militära syften. Israels premiärminister fortsätter sin kompromisslösa hållning och den hänsynslösa repressaliepolitiken gentemot den palestinska befolkningen under förevändningen att han endast bekämpar terrorism. Samma ursäkt använder Putin för Rysslands brutala krigföring i Tjetjenien.
Men den 11 september ska inte accepteras att användas som slagträ i dessa konflikter. USA är en supermakt som har både ont och gott på sitt samvete. Den demokratiska omvärlden behöver fortfarande ett starkt USA som partner för att verka för fred och hantera konflikter. George W Bush ska inte i sin iver att bekämpa världens diktaturer och terrorister legitimera att kriget mot terrorismen missbrukas. En förstärkning av rättssäkerheten och FN:s roll på den utrikespolitiska arenan är nödvändigt.
<b>Minnesdag</b>
Denna dag den 11 september innefattar så mycket symbolik. Usama bin Ladin är fortfarande "wanted", men ingen vet om han är "dead or alive". Terrorismen likväl som de orättvisa jordmåner där hat och desperation frodas är inte utrotade.
Men kampen måste fortsätta. Må denna dag bli en minnesdag - inte föremål för nya attacker.