Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Krönika:</B> Norrköping får sin egen radio

Foto:

Norrköping2001-05-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag erkänner. Jag äger en aktie i tidningen Arbetet. Den har legat i min aktieportfölj i flera år. Självfallet har jag inte haft en aning om att den låg där. Det är en gammal portfölj som legat undanstoppad längst in i garderoben. Det är väl mycket begärt att jag ska veta hur förmögenheten är placerad?
Just idag har vi styrelsemöte så det blir att stå där med ändan bar som en annan TV-chef och få smisk av Allan Larsson. Såvida jag inte lyckas sälja den där aktien före mötet, förstås.
Jag har aktier i Folkbladet också men det hoppas jag är OK.
Det är för övrigt märkligt att TV-styrelsen lyckas ragga upp folk hela tiden som inte har en aning om var de har gjort av sina pengar. Eller som glömmer bort att betala sina räkningar, skatter etc.

<b>Egen radiokanal</b>
Norrköping får en egen reklamfinansierad radiokanal (i och för sig måste den inte finansieras med reklam men det är svårt att tänka sig någon annan variant).
Företrädare för Corren-radion i Linköping beskärmar sig naturligtvis över detta. Den nya kanalen ska inte säljas ut på auktion som skedde förra gången, på den borgerliga regeringens tid.
Nu är det inte den som bjuder mest som får sändningstillstånd utan den som bäst uppfyller kraven.

<b>Kvalitetskrav</b>
Skillnaden mot radioauktionen är att det nu ställs krav på kvalitet. Minst 3 timmar egenproducerade, riktiga program ska det vara per dag. Det duger inte med musikmaskiner längre.
Inget ont i musikradion men vi behöver knappast fler sådana stationer.
Att man nu ger den nya kanalen bättre villkor än musikradion är rimligt. Det är lika rimligt som att staten ger bidrag till dagstidningar som Folkbladet, NT och Corren men inte till reklamtrycksaker.

<b>Dyrt med nyheter</b>
Skälet är uppenbart. Det kostar pengar att hålla en nyhetsredaktion i gång sju dagar i veckan. Att spela skivor är billigt.
Funnes inte nyhetsredaktionerna så kunde till exempel TV-cheferna fortsätta sina aktiespekulationer i konkurrerande företag i lugn och ro. Ingen skulle bry sig för ingen skulle veta om det. I varje fall inte allmänheten.
Nu är det dessutom så att nuvarande reklamradiostationer kan lämna tillbaka sina tillstånd och konkurrera om nya på samma villkor som alla andra. Dessutom har de fördelen av sina uppbyggda stationer och organisationer.
Det finns alltså ingen anledning till gnäll. Räkna ändå med en intensiv propaganda mot regeringen och socialdemokraterna från reklamradion under den närmaste tiden.