<I>Krönika:</I> Vi ska ha balans mellan näringsliv och mänsklighet
Louise Malmström
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är ändå egentligen inte förrän det i min posthög ligger en Sifo-enkät om företagande som jag inser att det är valrörelsen som är här. Det är inte svårt att gissa vem den är beställd av, och jag minns något liknande för fyra år sedan. Först några korta frågor om företagande och kommunens service gentemot näringslivet och så avslutningsvis frågor för att ringa in besvararen ålder, kön, utbildning, parti och kontakter med företagande och företagare.
<b>Syftet uppenbart</b>
Jag lägger den åt sidan. Syftet med den är uppenbart. Svarar jag i för positiva ordalag kommer det att heta "Socialdemokraterna blundar för den usla näringslivspolitiken" medan ett alltför tveksamt eller svartmålande svar leder till rubriker som "(s) erkänner sitt misslyckande men vägrar göra något åt det". Bäst att låta bli att besvara den. Jag går igenom min e-post från studenter i stället och funderar över hur man kort kan besvara frågan om den viktigaste ideologiska frågan för mig och mitt parti, vad det är som gör att jag valt att vara just socialdemokrat.
Men så inser jag att alternativet att inte besvara Sifo-enkäten också är en återvändsgränd. Då blir det "så och så många procent av socialdemokraterna vill inte ens besvara den enkät om företagande som Svenskt näringsliv initierat". Nu vet jag inte vilket av de tre som är värst.
<b>Styrd enkät</b>
För hur får man fram i en så styrd enkät vad man verkligen anser kring tillväxt, ekonomi, företagande å ena sidan och rättvisa, jämlikhet och bevarande av människovärdet å andra sidan? Hur förklarar man det unika i att se de två olika sidorna som varandras förutsättningar och inte som något man måste välja mellan?
<b>Formulerar om</b>
För mig själv formulerar jag om enkäten så att den passar mina svar och tycker så småningom att jag fått till det riktigt bra. Nu står där att både en stark ekonomi och en generell välfärd är förutsättningar för att uppfylla mina grundläggande värderingar, en positiv människosyn som inbegriper alla, inte bara de som kan betala för sig eller som haft turen att födas i just vårt land, och en politik som tar ansvar även för kommande generationer och vägrar att lämna efter sig miljömässiga eller ekonomiska problem. Det står att valet inte står mellan rättvisa/jämlikhet och tillväxt/utveckling utan att de tvärtom är varandras förutsättningar, att den allra bästa utvecklingen sker när alla ges möjlighet att bidra till den och alla får del av dess frukter.
<b>Kluddig</b>
Enkäten bli lite kluddig av så många strykningar, förändringar och tillägg och förmodligen kommer den att hamna direkt i Sifos pappersinsamling. Men jag är nöjd. Jag har besvarat den men undvikit fällorna.
Dessutom slår det mig att mitt funderande i enkäten också blivit svaret på studentfrågan, i princip bara att kopiera. Just balansen mellan utveckling och rättvisa är det jag många gånger saknar hos andra partier. Ensidigheten i en politik för bara tillväxt, företagande och näringsliv. Eller blindheten i dessa faktorers betydelse för att förverkliga välfärden och jämlikheten.