Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Krönika:</I> Idrotten har stort ansvar

Norrköping2002-05-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I några inlägg, bl.a. av Ragnar Andersson, har idrottens förmåga eller oförmåga att finnas till för alla ventilerats.
De exempel som givits på hur det kan fungera tycker jag är beklagliga och något som inte hör hemma i en väl fungerande idrottsrörelse.
Idrottsrörelsen är vår överlägset största folkrörelse, kanske den enda värd namnet.
Med närmare 3 miljoner medlemmar i landet finns det ingen annan som kommer i närheten.

<b>Idrotten nyttig</b>
Det stöd som ges till idrotten från samhället bygger på den allmänt accepterade uppfattningen att idrotten är nyttig och viktig för våra medborgare.
Idrotten framhåller själva att verksamheten bygger på vissa viktiga samhällsuppgifter bl.a. demokrati, gemenskap, fostran och fysisk hälsa, men framhåller dock vikten av att verkligen bli betraktad som en fri och obunden folkrörelse.

<b>Undantag finns</b>
Idrotten uppfyller faktiskt dessa kriterier till 90%, men det finns undantag och det är oerhört viktigt att hela tiden jobba med att uppnå 100% för att motivera det stöd som samhället ger utan ställa några speciella krav.
Det här är mycket viktigt för idrottsrörelsen, man vill fortsätta att bestämma över sig själv, med det generella stöd som ges utifrån den uppfattning som finns om samhällsnyttan, just för att vara en fri och stark folkrörelse.
Idrotten har, som samhället i övrigt, förändrats det senaste decenniet. Vi har idag i vårt land större skillnader och orättvisor, mer inriktning påkonkurrens och tävling och ett tuffare klimat som också ger större utslagning.

<b>Färgar av sig</b>
Detta färgar naturligtvis av sig på idrotten med. Det är idag svårare att rekrytera ledare, framför allt ledare som är beredda att lägga mycket tid på uppgiften och sin egen förkovran för att klara av sin egen ledaruppgift på ett bra sätt.
Om inte idrottsrörelsen jobbar med att förändra det här kommer naturligtvis stödet från samället att mer och mer att ifrågasättas och vi får fler exempel på när ungdomar "skräms" bort från idrotten.

<b>Ställ krav!</b>
Det finns ingen anledning varken för idrotten eller kommunen att stödja verksamhet som inte följer de krav som måste ställas på en så viktig verksamhet som idrotten. Om föreningar inte följer de kriterier som ställs upp av kommunen och av idrotten själv ska man mista de bidrag och det stöd som man får av kommunen. Det är viktigt att markera att idrott som stänger ute ungdomar eller drivs på ett sådant sätt att de slås ut inte ska stödjas.
Sådan verksamhet är det bättre att vara utan. Låt då ungdomarna hitta någon annan verksamhet som ger dem ett riktigt och varaktigt fritidsintresse!
Läs mer om