Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Inpasset</I> Ricki Lake mot dödsstraffet

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-08-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Säga vad man vill om tv-programmet "Ricki Lake" på en av de reklamfinansierade kanalerna. Ett program som under de mest osannolika teman vänder ut och in på ett gäng trasiga eller exhibitionistiska amerikaners privatliv, anser jag vara en ganska träffande beskrivning efter de sporadiska avsnitt jag sett.
Programmet som mest berör människors extrema inställning till mat, sex eller utseende är sällan intressant nog för mer än några sekunders uppehåll i bläddrandet mellan tv-kanaler.
Förra veckan inträffade dock ett undantag när undertecknad placerat sig i fåtöljen under en filt med honungsvatten och snorpapper för att försöka kurera en härlig sommarförkylning.
"Ricki Lake" hade ett nästan timmes långt specialprogram angående dödsdömda tonårsbrottslingar. 23 delstater i USA tillämpar dödsstraff även för tonårsbrottslingar. Detta innebär att personer som suttit i fängelse exempelvis 10 år, sedan avrättas i fortfarande ung ålder för brott de begick som omyndiga.

<b>Majoritet säger ja</b>
I vanlig ordning visade tittarfrågan och de amerikaner som valt att ringa in då "Ricki Lake" sändes i USA, att en tydlig majoritet av programmets tittare var för dödsstraffet. Majoriteten var även positiv till möjligheten att utdöma dödstraff till tonårsbrottslingar. Även om opinionen sakta börjat ifrågasätta dödsstraffet - framför allt svartas överrepresentativitet och osäkerhetsfaktorn då nya bevis kan framkomma när personen redan avrättats - så är det fortfarande skrämmande få amerikaner som ifrågasätter mord i lagens namn. Med tanke på det stora antal amerikaner som är emot abort, framstår dödsstraffsivrarna som särskilt ologiska och obehagliga. Varje foster är okränkbart och har rätt att leva, men inte en tonårskille som hamnat fel i unga år?

<b>Ensam i världen</b>
Trots tittarfrågans utslag får "Ricki Lake" förmodas gjort ett litet försök till opinionsbildning och ifrågasättande. Ricki själv såg mycket tagen ut då hon intervjuade två killar i 25-års åldern som satt och väntade på ett datum för verkställande av dödsdomen. I programmet intervjuades även deras familjer, samt förmedlades en bild av deras uppväxtvillkor och omständigheter för brotten i tonåren. Ricki frågade flera gånger om dessa unga män verkligen förtjänar att dö eller om långa fängelsestraff var nog. Dessutom betonade hon att USA är ganska ensam i världen om att tillämpa dödstraff för tonårsbrottslingar och undertonen att hon gärna skulle vilja förändra denna ordning kändes tydlig.
Förhoppningsvis gick budskapet fram till hennes tittare som i vanliga fall endast får höra Ricki Lake diskutera bröstförstorning och otrohet.
Läs mer om