<I>Inpasset:</I> Pingvinpriset
Nobelpriset har blivit pingvinpriset. Under 100 år har endast 29 kvinnor fått Nobelpris. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Några på redaktionen tittade på de stora fotografierna över frackklädda pingviner vid Nobelprisutdelningen i Stockholm. Vi behövde inte ens ta en hands fingrar i anspråk när vi räknade Nobelpristagare med kvinnligt kön. Bland årets pristagare fanns inte en enda och bland de kring 150 församlade tidigare pristagarna fanns endast två kvinnor.
Under 100 år har 29 kvinnor fått Nobelpris. Kvinnor är underrepresenterade inom alla professioner. Främst inom naturvetenskapen är kvinnors insatser små och ouppmärksammade (eller åtminstone någotdera), men det ser klent ut med kvinnor även bland ekonomi- och litteraturpristagare. Konstigt nog ser det inte heller ut att bli så mycket bättre. De senare 50 åren har andelen kvinnliga pristagare ökat knappt nämnvärt i jämförelse med de första 50 åren som Nobelpriset utdelats. Ojämställda anslag, svårare befordringstrappa och allmän underordning är troliga förklaringar. Manlig dominans i Vetenskapsakademin är också en passande bild över kvinnornas position i Nobelprissammanhang.
Trots att kvinnorna helt försvinner i havet av frackklädda män bland pristagarna och Vetenskapsakademin, så är ändå Nobelprisutdelningen kvinnornas dag. Nämligen bestämt fyra kvinnors dag. Silvia, Victoria, Madeleine och Lilian heter de. Yngsta prinsessan avstod från att närvara i år och med tanke på att Madeleine nästan somnade vid riksdagens öppnande i september så var det lika bra att hon stannade i London. Men de tre övriga gjorde som vanligt. Uppklädda till tänderna med siden och briljanter satt de raka i ryggen och log älskvärt eller konverserade med en intresserad rynka i ansiktet.
Den årliga Nobelfesten är ett riktigt problem för alla oss monarkimotståndare. Bland alla trista pingviner sprider kungahuset flärd och glamour. I november stiger ogenerat intresset för den odemokratiska och föråldrade monarkin. Var drottningens klänning tillräckligt vacker igår, blir ett lika vanligt samtalsämne den 11 november som diskussionen om det kommer att bli en vit jul. Den starka kungahuspopulariteten kring Nobelfesten kröns sedan vid jul med idylliska familjebilder, traditionell fotografering och nyårsintervjuer. Och vips börjar varje år med ett fortsatt starkt stöd för monarkin.
En tanke vore att om fler kvinnor fanns bland Nobelpristagarna skulle vurmandet och intresset för de kvinnliga högheterna i november avta. Att minska kungahusets popularitet skulle därmed bli ytterligare ett skäl att få fler kvinnor bland pristagarna. Men allvarligt talat är skälen redan överväldigande många. Nobelpriset har 100-årsjubileum i år. En snabb överslagsräkning för enkelhetens skull på i snitt 10 pristagare per år gånger 100 år ger 1000 Nobelpristagare. 29 av dem har varit kvinnor. Say no more. Nobelpriset har blivit pingvinpriset.