Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Inpasset:</I> Det goda arbetet

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-05 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Min farmor har varit på besök i veckan och givetvis ville jag visa Arbetets museum. Intresserat så gick hon för första gången och jag för kanske femte gången, runt och tog del av utställningen "Visionen om det goda arbetet".
När vi satt och hörde en videoinspelad kvinna berätta om sitt arbete i vården, så började min farmor berätta om episoder från sin tid som undersköterska på Hudiksvalls sjukhus.
Bland annat berättade hon om ett av antagligen otaliga vredesutbrott av en överläkare. Överläkaren krävde att patienterna låg uppradade under sträckta lakan när han gick rond. Allt skulle vara mycket välordnat och viktigast av allt var att ingen undersköterska syntes.
De som utförde så gott som all daglig omvårdnad skulle gömma sig innan han kom till avdelningen! Endast sjuksköterskorna hade rätt att visa sig när han dök upp. En dag var en av undersköterskorna tvungen att torka golvet och hann inte klart förrän överläkaren äntrade avdelningen. När han fick syn på undersköterskan så slet han moppen ur näven på henne och läxade upp henne ordentligt. Människor skulle veta sin plats; att torka skit eller mata sjuka var minsann inget att vara stolt över.
Tyvärr ligger de flesta skräckberättelser från farmors yrkes-erfarenhet inte så långt tillbaka i tiden som man kan tro.

<b>Lära och uppleva</b>
Det är spännande att fundera över hur framtidens arbetsliv borde se ut. Vad innebär det egentligen att ha ett bra arbete?
Med tanke på alla problem som finns idag så känns arbetsmiljöfrågor extremt relevanta. På det sätt som många människor tillbringar en stor del av sitt liv som arbetsverksam är inte acceptabelt.
"Visionen om det goda arbetet" ger besökaren tillfälle att förnimma något av andra människors yrkesroll och arbetssituation. Vad innebär det att jobba som servitör? Hur är det att som kassörska bli utsatt för väpnat rån? Vilka ljud omsluter en skogsarbetare?
Utställningen ger bland annat tillfälle att reflektera över stress - den nya tidens vanligaste arbetsskada. Ska klockan styra arbetet? Hur ska samhället komma tillrätta med sjukskrivningarna? Vilken sorts trygghet i arbetet ska alla ha rätt till?
Utställningen ger också möjlighet att utföra praktiska moment. Till exempel testa sin kunskap kring olika träslag eller på ett tankeväckande sätt medicinera patienter i form av gapande munnar som snurrar runt som på tivoli.
Detta gör "Visionen om det goda arbetet" som möjlig för en upplevelse och diskussion på olika plan och för varierande åldrar.

<b>Spring dit</b>
Med interaktiva övningar, ljud, bild och text så har Arbetets museum en högst levande och angelägen utställning. Den har funnits i närmare två år, men om du fortfarande inte har sett den så spring dit. (Det finns inte någon som helst ursäkt att en endaste politiker eller fackligt förtroendevald i Norrköping med omnejd inte tar tillfället att se den.) Men du får skynda dig. "Visionen om det goda arbetet" pågår till den sista april.
Läs mer om