Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Inpasset</I>

Norrköping2001-09-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Läkaren på Vrinnevi, lunchgästerna på restaurang Kajsas, besökarna på Stadsmuseet, stämningen hos alla man träffar är dämpad och samtalsämnet är givet. Frågar man hur någon mår är den vanligaste inledningen på svaret "under omständigheterna". Varje e-mail eller telefonsamtal berör terrorattacken i USA. Alla har påverkats av det som hänt. Några är oroliga för vänner i New York, andra är ängsliga för sin egen säkerhet.
Arabiskt utseende har blivit föremål för sneda blickar och tysta anklagelser. Människor har till och med misshandlats och moskéer har vandaliserats. Min vän från Iran har en pappa som i somras höll på att bli överkörd av kille som skrek rasistiska ord. Kommer han att tvingas acceptera att hoten och glåporden nu ökar?
I sin iver att hitta syndabockar blir människor förblindade av inskränkthet och missriktad ilska. Många muslimer och flyktingar känner sig hotade och oroliga för att de ska bli måltavla för människors sorg. Politiska flyktingar och oppositionella i sina hemländer, invandrare och flyktingar från olika länder bosatta i Sverige av humanitära skäl, får i sitt nya hemland bära skuld för vad några extremister gjort i USA.

Bomben i Oklahoma City placerades av en vit kristen amerikan, men ingen kallar bomben för ett kristet attentat. Vissa förleds att tro att den miljard muslimer som finns i världen på något sätt skulle vara en mer homogen grupp än exempelvis katoliker. Det finns ingen kollektiv skuld för vad en annan individ med samma religion eller etnisk tillhörighet har gjort.
Alla med vit hudfärg kan inte stå till svars för det fruktansvärda som hände under Apartheid i Sydafrika. Lika lite kan alla muslimer angripas utifrån vad Saddam Hussein i Irak, talibanregimen i Afghanistan eller en grupp militanta islamistterrorister gjort.
Internationell sammanhållning är alla överens om är viktigt för att kunna stävja terrorism. Även nationell sammanhållning och tolerans är viktigt. Alla som känner sorg över det som har hänt i USA måste göra vad vi kan för att hålla samma och ingen ska hemfalla till orättfärdig misstänksamhet och intolerans.

Samhället har blivit kallare är ett klichébetonat uttryck. Men faktum är att hela världen blivit kallare. Terrorattacken i USA har påverkat allt från stort till smått. Utrikes- och säkerhetspolitiken förändras, men även relationer människor emellan. Fördomar och främlingsfientlighet riskerar öka om vi inte är uppmärksamma och sätter stopp i tid. Hoppet finns att arbetet för en öppen, demokratisk och fördomsfri värld ska kunna fortsätta, men terrorattacken i tisdags var ett katastrofalt bakslag även för detta arbete.
Läs mer om