Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur bra kan skolan bli i Norrköping?

Bakgrunden är välkänd - dåliga skolresultat i Norrköping - manifesterad av resultaten i nationella prov i grundskolan och andel elever som inte uppnår målen i årskurs 9.

Norrköping2011-04-20 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har under ett par månader besökt grundskolorna i Norrköping och talat med matematiklärare och rektorer eftersom många elever i grundskolan inte blir godkända i matematik eller i naturvetenskapliga ämnen. Följden blir att många ungdomar stängs ute och vågar inte välja teknik och naturvetenskapliga studier. Teknikintresset blir lågt och få väljer teknik och naturvetenskap i gymnasiet. I slutändan får näringslivet svårt att rekrytera kompetent personal och många ungdomar går miste om välbetalda och intressanta jobb.

Det finns mycket att göra på den politiska nivån i Norrköping. Kunskapsmålen har skjutits åt sidan på ett förödande sätt för att i stället lyfta fram de sociala målen. Detta är ju ett idiotiskt tänkande för det finns ingen motsättning mellan kunskapsinlärning, ta eget ansvar, samarbetsförmåga etc. Länge har målet varit för S+V+MP att alla ska nå godkänt i skolan, och man har negligerat alla de elever som kan prestera mera. Nu verkar en omsvängning äntligen vara på gång.

Givetvis går det att förbättra resultaten i skolan och flera skolor i Norrköping har hyggliga resultat. Det viktigaste är att sätta kunskapsmålen högt, att höja ambitionsnivån och förväntningarna. Detta är skolans uppgift och det främsta målet för rektor och lärarkollegiet.

Målen kan uppnås på olika sätt och det finns stor frihet för rektor kollegiet att agera. Jag är övertygad om att lösningen finns på varje skola och att politikens roll är att ge den friheten till skolorna tillsammans med ansvar, befogenhet och resurser. I skolorna behövs det ett ökat självförtroende och stolthet. Lärare har då allt fungerar ett otroligt roligt arbete men det krävs kunskap och kompetens i läraryrket. Lärarnas ämneskompetens respekteras inte, utan alltför många undervisar i ämnen de inte har behörighet till. I en del fall lyckas det, i andra fall inte.

Om man tittar på kostnaderna för grundskolan i Norrköping kostar lokaler och elevvård mer i Norrköping än i de flesta övriga kommuner. Undervisningskostnaden ligger på rikssnittet, medan skolmåltider, läromedel och administrativa kostnader är lägre än rikssnittet. Intressant är att friskolorna har betydligt lägre administrativa kostnader jämfört med kommunala skolor, för övrigt är kostnadsbilden lika. I Norrköping är lokalkostnaderna höga trots att skollokalerna på flera håll är dåliga, direkt nedgångna efter åratal av försumligt underhåll. Här krävs det ett omtag och nytänk! Lärarlönerna i Norrköping är låga och markerar på ett olyckligt sätt statusen för yrket. Bra lärare ska ha bra betalt.

Till sist, föräldrarna har stor betydelse. Hjälp barnen att ta sig igenom svårigheterna. Glosförhör och multiplikationstabellen är kvalitetstid med barnen.

Läs mer om