Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hot och hat

Måndagen den 15 november tog ledarsidan upp de oroande händelserna i Holland. Det traditionellt öppna och toleranta nederländska samhället upplever nu en period av hat och hot som utmanar den holländska nationens självbild och den liberala statens fundament.

Dags att ta hoten mot det öppna samhället på allvar.
FOTO: SCANPIX

Dags att ta hoten mot det öppna samhället på allvar. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2004-11-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige och Holland är industri- och välfärdsländer som påminner mycket om varandra och därför - argumenterade Folkbladet i måndags - finns det all anledning att också vi här i Sverige är uppmärksamma på hoten mot det öppna samhället. Hat- och hotgrupper skall inte få verka ostraffat i det svenska samhället. De som hetsar mot enskilda medborgare och mot folkgrupper av olika slag skall inte uppleva Sverige som en frihamn.
Ledarredaktionen fick ovanligt många kommentarer och synpunkter från läsekretsen efter måndagens artikel. Ämnet engagerar uppenbarligen många människor. Nyligen avslöjades händelser i vår närhet som verkligen understryker behovet av ett ökat medborgerligt och politiskt engagemang i dessa frågor. På en internetplats utsätts nämligen vänsterpolitikern Lotta Andersson i Norrköping och socialdemokraten Madelaine Vilgren i Ödeshög för allvarliga hot. Andersson och Vilgren hotas - tillsammans med många andra politiker, journalister, m fl - till livet. Hoten uttalas på en internetplats som uppenbart är inspirerad av den amerikanska hatkampanjen mot homosexuella, godhatesfags.com. Hoten mot de namngivna personerna är omgivna av bloddrypande bibelcitat. Glädjande nog har åklagarna reagerat snabbt och enligt uppgifter skall förundersökningar inledas för att utröna om brottsrubriceringen "Hets mot folkgrupp" kan användas för att väcka åtal.

<B>Strax efter mordet på Anna Lindh påminde statsminister Göran Persson om den etablerade politikens ansvar för att föra en hyfsad och balanserad politisk debatt.</B>

Överord, hetsiga personangrepp och onyanserat effektsökeri borde i görligaste mån undvikas i den seriösa debatten, ansåg Persson. Riskerna var annars stora - menade statsministern - att angreppen och påhoppen skulle kunna komma att växlas ut i rent fysiska angrepp och hot på gatunivå. Göran Perssons varning var och är väldigt befogad. Politiker och andra aktörer i det offentliga samtalet bör visa sig vara förmögna till öppna, tänkvärda, sökande och respektfulla debatter. Behovet av sådana ansvarsfulla debatter är särskilt stort när livsstilsfrågor, frågor med etnisk laddning och frågor om kriminalitet avhandlas. Konflikter, motsättningar och skilda åsikter skall givetvis inte förtigas och sopas under mattan.

<B>Men ingen - mer än extremister - gynnas t ex av de vildsinta och hatiska personangreppen på jämställdhetsminister Jens Orback.</B>

Uppträdandet från Orbacks motståndare förefaller att ånga av sådant översitteri och sådan oresonlighet som endast ger t ex högerkristna hatgrupper vatten på sina kvarnar. Likaså kan beslutet från en norrländsk tidning att publicera bild och namn på dömda kvinnofridsbrottslingar i sin förlängning leda till att andra aktörer kan betrakta det som mer rumsrent att publicera egna listor på personer de anser bör fördömas.
Ansvaret att bekämpa hat- och hotgrupper i det svenska samhället faller således inte bara ut på polis och åklagare. Det civila samhället och etablerade aktörer inom politik, media och universitet bör betänka att man likaväl kan vara en del av "hat- och hotproblemet" som en del av dess lösning.