Hela staden Trollhättan balanserar på en knivsegg
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Framtiden för fabriken i Trollhättan är osäker. Tiotusentals människor påverkas direkt av vad som nu kommer att hända med Saab. Det är ingen överdrift att påstå att hela staden Trollhättan balanserar på en knivsegg.
Kriget är dock inte helt förlorat. Till skillnad från annan tillverkningsindustri som flyttar ut till låglöneområden är det nämligen fortfarande möjligt för svensk bilindustri att vara med i konkurrensen.
General Motors flyttar inte produktionen till Tyskland därför att svenska löner, skatter och andra produktionskostnader är för höga. Flytten är i allt väsentligt ett försök av GM att få ner sin överkapacitet i Europa.
Tyskland låg helt enkelt bättre till enligt det koncept som bilkoncernens ledning bestämt sig för.
Trollhättans bilfabrik har därför inte helt orimliga chanser att överleva på sikt. Troligtvis kommer fabrikens framtid att avgöras under de kommande två åren. Regeringen kommer definitivt att göra allt vad den kan för att underlätta för fortsatt bilproduktion i Sverige och Trollhättan.
Tillsammans med företaget, fackföreningarna och Trollhättans kommun har näringsminister Thomas Östros ett tungt ansvar för den fortsatta utvecklingen.
Enligt gårdagens besked har Saab och Trollhättan fått ett visst rådrum. Inga nya uppsägningar - utöver tidigare varsel - är annonserade. Produktionen kommer att rulla ungefär på nuvarande nivå under en period.
Används tidsfristen som givits på ett kreativt sätt finns således möjligheter för Saab att vända den ångestfyllda krisen till nya möjligheter för arbete och välstånd i Trollhättan.