Här (m)åste de tänka om
Moderaterna delar den allmänna uppfattningen om folkbildningens betydelse för den demokratiska utvecklingen av samhället. Moderaterna är också överens med övriga partier inom alliansen att det skall vara hög kvalitet i studieförbundens verksamhet.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Studieförbunden behöver ett generellt stöd som kan ge studieförbunden och föreningsliv en långsiktig stadga. Det är pengar som ger mångfalt tillbaka. För varje krona som satsas på ideell verksamhet, får samhället tillbaka en samhällsnytta som är svår att mäta i pengar.
Varför vill då moderaterna sänka stödet till studieförbunden?
Det motiv som jag har noterat är att man vill inte vara med och finansiera hobbyverksamhet. Men vad är då hobbyverksamhet, kan man dra en tydlig gräns för det? Idrotten och kulturen är exempel på två andra områden som får samhällsstöd. Vem ifrågasätter det? Fotboll och teaterbesök är väl fritidsaktiviteter? Det finns fritidsaktiviteter som är bra, inte bara för individen utan för hela samhället och som många människor inte skulle kunna ta del av om den inte subventionerades. Jag tror att de flesta ser det som naturligt att det ska finnas en bred verksamhet i samhället som får människor att må bra.
Idrott, kultur och studiemöjligheter är alla viktiga ingredienser. Att gå en kurs är ett sätt att så ett frö, man lär sig något nytt och idéer föds. Det i sin tur kan få många följdeffekter, t ex att någon orkar ta sig ur en långvarig sjukskrivning. Ur detta perspektiv är studieförbundens verksamhet väldigt viktig.
Jag delar helt moderaternas uppfattning om att vi skall handskas varsamt med skattemedlen och det vill jag påstå att man gör genom en satsning på folkbildningen. Eller för att citera Erik Amnå, huvudsekreterare i demokratiutredningen: "De skattemedel som varje år går till studieförbunden är förmodligen smarta investeringar i humant och socialt kapital. Både företagare och skattebetalare får sannolikt valuta för sina skatteinsatser för svensk folkbildning."
Allt tyder på att socialdemokraterna med sina samarbetspartier satsar mer än 300 miljoner på folkbildningen i årets vårbudget, övriga partier inom alliansen vill också stärka anslaget till folkbildningen med minst lika mycket vilket innebär att moderaterna är tämligen ensamma om sin föreslagna sänkning på 300 miljoner. Varför ta en strid som man inte kan vinna och samtidigt riskera en splittring av alliansen?
Min vädjan till moderaterna är; stryk flagg i frågan om sänkningen av anslaget till studieförbunden och lägg istället kraften på att vinna slaget om väljarna.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Leif R Carlsson
Förbundsordförande
Medborgarskolan
Leif R Carlsson
Förbundsordförande
Medborgarskolan