Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här finns matråd

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Norrköping2009-12-09 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Maten till våra äldre har diskuterats livligt den senaste tiden.Bakgrunden är att Sandbyhovs storkök är utdömt till år 2012 och måste ersättas med något annat. Den styrande koalitionen i Norrköping vill därför på förslag från kostenheten som sorterar under kommunstyrelsen, bygga ett nytt stort centralkök som skall kunna tillaga ca 10 000 portioner kyld mat per vecka. Kostnad: cirka 80 miljoner kronor.Vård- och omsorgsnämnden har dessutom enhälligt beslutat om att upphandla den kylda maten och låta Samhall leverera den till personer i eget boende. Det enhälliga beslutet i vård och omsorgsnämnden blir då lite märkligt, mot bakgrunden, av att alla de borgerliga partierna klart deklarerar att de vill ha fler tillagningskök för varm mat i stället och motsätter sig byggandet av storköket. För det första skall sägas att kyld mat som värms upp strax innan den skall förtäras inte alls är dålig. Den är att föredra framför varmhållen mat som förlorar både lukt, smak och näringsvärde efter två timmar. Det är all expertis inom kost och näringslära helt överens om. För den som distribuerar maten ut till äldre, i egna boenden, är därför kyld mat att föredra. Däremot är det för alla som intar sina måltider vid äldreboenden, skolor och daghem, direkt lagad varm mat, ett klart bättre alternativ. Där har de borgerliga pluspoäng med råge. Frågan uppstår då om man inte kanske skall söka två lösningar på problemet. Kyld mat till egna boenden och varm, nylagad mat till vårdboendena. I ett sådant läge behövs det inte byggas ett nytt centralkök. Den kylda maten kan produceras av annan leverantör, eller lagas ute på något eller några av vårdboendeköken. Nu tycker säkert socialdemokrater och vänsterpartister att det skulle bli en orättvis behandling av olika kategorier av äldre. Nej, bättre då att satsa på ett stort centralkök. Lika och samma mat för alla. Stordrift kan nog vara bra och rationellt i storindustriella verksamheter, typ stålverk och pappersmassafabriker, men knappast i de här sammanhangen. Innan det första spadtaget tas för det nya storköket föreslår jag att vård- och omsorgsnämndens ledamöter och kostenhetens chefer företar studieresor till Gotland och Borlänge. Dessa kommuner skrotar sina centralkök och satsar på flera, mindre enheter. Hur de sedan förser sina hemtjänster med mat vet jag inte, men de kan ju rådfrågas, för det är inte alls säkert att just Norrköpings kommun besitter all vishet på jorden.
Läs mer om