Halva formatet ? Hela sanningen
Christer Sandberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu är det tack och lov så att det är väldigt få som ringer och berättar att de ska säga upp sitt abonnemang.
Eller nåja, låt oss vara ärliga; det är inte så ovanligt att de som klagar över något också hotar med att sluta köpa tidningen, om vi inte bättrar oss.
Men om den klagande har rätt så blir det ju också bättring, då tar vi till oss av kritiken och utvecklar Folkbladet. Abonenterna blir därför kvar. Så är det de nya som vill presentera sig, i fredags ringde en:
- Jag vill bara tala om för dig att jag just har betalt en halvårsprenumeration.
- Klokt beslut, vi ska göra vårt bästa för att du ska bli nöjd.
- Men du, varför tror du att jag valde din tidning?
- Jag antar att du inte vill missa min kolumn på tisdagarna.
- Ha ha, det kan det ju inbilla dig! Det bästa med Folkbladet är storleken. Alltså att jag kan läsa den på bussen och muggen så fint. Ändra inte på storleken vad du än gör!
Det kunde jag förstås lova. Visserligen skulle man kanske önska att det var själva innehållet i tidningen; texterna och bilderna, som var det främsta argumentet för en prenumeration. Men faktum är att jag hör det här med vårt suveräna format hela tiden, verkligen precis hela tiden.
Det är något på gång i tidningsvärlden och Folkbladet ligger i framkant. Vi är med i det första ledet när dagspressen uppenbarligen går in i ett nytt skede.
Tabloid heter ju vårt format på fackspråk. Broadsheet kallas på samma språk det stora tidningsformat som tidigare var det vanliga bland morgontidningar.
Halva storleken - en vikt broadsheet - ger en tabloid.
Tidigare förknippad med kvällstidning och därmed möjligen en något mindre trovärdig journalistik, enligt gängse fördomar. Men när Svenska Dagbladet och Expressen har samma format är förstås allt det där historia.
Det som nu händer är en anpassning till vad läsarna vill ha. Exemplen radar upp sig. Sundsvalls Tidning har gjort en läsarundersökning som entydigt visar att läsarna vill ha en tabloid, nu jobbar man bara på att så snabbt som möjligt uppfylla önskemålen.
Sydsvenska Dagbladet räknar med att i mars nästa år göra lokaldelen till tabloid.
- Synd att det ska ta så lång tid, säger chefredaktören Hans Månsson till branschorganet Pressens Tidning.
Otåligheten är begriplig, för nu går det undan i den här sportgrenen.
Göteborgs-Posten gjorde om sin kultur/nöjesdel till tabloid för mer än ett år sedan och det lär bara vara början. Landets största morgontidning, Dagens Nyheter, ligger också i startgroparna för en övergång till samma format som Folkbladet Enligt säkra källor kommer DN som tabloid med alla delar, utom del 1, i december i år.
En tabloid har nästan alltid fler sidor än en broadsheet, mer "blädder", helt enkelt.
Man kan ju tycka att det skulle vara bra att slippa vända blad. Men sanningen är att tabloiden framför allt vinner på sin bekvämlighet.
Ingen köper ändå en tidning bara för att den är så behändig att hålla i Det är därför vi jobbar hårt på Folkbladet för att vässa vår journalistik. Till slut handlar det ju egentligen om att berätta sanningen om vad som händer i vår närhet. Halva formatet. men hela sanningen! Följ mig bortåt vägen så ska du få vara med om något.