Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grodor - roliga eller tokiga

>center>Christer Sandberg

>center>Christer Sandberg

Foto:

Norrköping2003-10-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan början av 1980-talet har journalisternas fackförbundstidning Journalisten i varje nummer publicerat s.k pressgrodor på sin näst sista sida. Det som numera kallas pressgrodor var det som förr i tidningar kallades Tryckfels-Nisse.
Skribenten gör ett rejält misstag alltså. Misstag som ibland kan bli grymt roliga: ? Ny skjutbana ett led i jakten på turister?, som kollegan i Västerbotten fick till det. Eller från Hemmets Journal: ? Låt ingen med tinnitus lida i det tysta?.
Jag minns att när Journalisten började med att publicera de här grodorna så var det vissa tråkmånsar i kåren som klagade:
Ska vår egen fackförbundstidning håna stackars journalister som råkar göra ett misstag?!
Då tar man nog sig själv på för stort allvar.

<B>Våra grodor</B>
Nu har de skojigaste misstagen samlats i en bok, mer än trehundra favoriter. Det är klart att det inte är särskilt hedrande att vara med i den här boken. Glädjande nog finns inte jag med, inte någon annan från Folkbladet heller.
Men jag noterar att konkurrenten är representerad med några pärlor.
Av det drar jag dock inga som helst förhastade slutsatser, var lugn för det.
Vi gör praktfulla grodor på Folkbladet då och då, det ska vi inte sticka under stol med.
Alla som skriver i tidningar under lång tid lär prestera ett antal grodor. Bara den som inte uträttar något kan undgå att göra fel.

<B>En ynka bosktav</B>
Ibland har huvudkontoret inte varit påkopplat när fingrarna fått uppdraget att skriva, journalisten skriver med huvudet under armen helt enkelt. Som i Dagens Nyheters artikel om diabetes: ?Priset för insulin var noll kronor innan det fanns något insulin. Och flera diabetiker dog. Flera ur de patientgrupperna som dog igår lever idag.? Inte illa. Mer om sjukdom i Östgöta-Correspondenten:
? Under tio år levde föräldrarna till en sexårig pojke i tron att deras son led av en sällsynt och allvarlig sjukdom. Men diagnosen visade sig vara helt fel.? Det dunkelt tänkta blir det dunkelt skrivna.
Annat är rena skrivfel. En ynka bokstav gör hela skillnaden. Som i Skånska Dagbladets dödsruna om Curt som tydligen var maskjägare: ?Förutom arbetet var Curt Lind intresserad av jakt som han utövade på egen mask i Knäred.?
Eller Nerikes Allehandas skakande nyhet om brinnande elever: ?Befintliga klasser i Granbergsdal splittras och eleverna eldas upp på tre olika skolenheter?. När Ann Wibble fyllde 50 år skrev Göteborgs-Posten: ?I pappa Bertils fotsår?.

<B>Inte kul</B>
Syftningsfel kan bli extremt roliga: ?Ät inte margarin, äldre och gravida?, manar Expressen. Eller Sydsvenskans: ?MFF-dominant fick besked om debut i sängen?.
De flesta skrivfel är förstås inte ett dugg skojiga, bara irriterande. Definitionen på en groda är att det ska uppstå en icke avsedd komisk effekt när den stackars skribenten slinter på tangenten. Som sagt; de vanliga skrivfelen är bara trista - och tyvärr alltför vanliga. Vi kämpar på Folkbladet för att minimera skrivfelen. Och hoppas slippa vara med på Journalistens näst sista.
Det var bara det jag ville säga.

<a href=mailto:christer.sandberg@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">christer.sandberg@folkbladet.se</a></FONT>
Läs mer om