Grabben vann faktiskt valet
Fredrik Reinfeldts resa i västerled har av allt att döma varit lika väl förberedd som framgångsrik. Carl Bildt går sedan länge som barn i huset i den amerikanska administrationen. Han har säkerligen haft stor betydelse för att Reinfeldts resa blev så stjärnspäckad som den blev.
Socialdemokraterna får se upp så deras kritik mot Fredrik Reinfeldt i klimatpolitiken inte uppfattas som surt sa räven,skriver Widar Andersson i dagens ledare. Foto: Chales Dharapak/AP/Scanpix
Foto:
Sveriges statsminister profilerar sig hårt som en möjlig brobyggare och ingenjör för ett nytt globalt avtal om minskade utsläpp av växthusgaser. Ett nytt avtal måste, för att vara värt papperet det skrivs på, ha USA, Kina, Indien och Brasilien som undertecknare. Skall Reinfeldt vara behjälplig för att få något sådant till stånd kan man inte åka runt som en moralistisk besserwisser och skriva andra länder på näsan vad de skall göra med sina fångar och sina krig.
Fredrik Reinfeldt gör nog precis vad Göran Persson själv skulle ha gjort om han fått förnyat förtroende vid valet 2006. Visst kan man kritisera Reinfeldt för att han åker runt med lånta fjädrar. Moderaterna har tidigare visat ett tämligen svalt intresse för klimat- och miljöfrågor.
Men grabben vann faktiskt ett val. Man kan inte begära att han skall rulla sig i säck och aska och avstå från att ta initiativ som han i sin nya roll finner vara politiskt intressanta. Socialdemokraterna får se upp så deras kritik mot Reinfeldt i klimatpolitiken inte uppfattas som surt sa räven. (S) och Göran Persson bör känna stolthet över vad de åstadkommit. I klimatfrågan är nog den bästa oppositionspolitiken att ge regeringen understöd när den fortsätter på den tidigare inslagna vägen.
Trycka på ska man göra i de frågor där borgerligheten är passiv. Inte där de gör ungefär samma saker som man själv hade tänkt göra om valvinden varit en annan i september förra året.