Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Göran Perssons tio-i-topp-lista

Diskussionen om Göran Persson och hans ledarskap har pågått sedan den dagen han trädde till som partiledare och statsminister. De senaste exemplen på Perssonintresset är en antologi "Makten framförallt" (W&W 2005) och gårdagskvällens uppföljande program i TV 4, där ett stort antal journalister, debattörer, statsvetare och andra tyckare för fram i huvudsak negativ kritik mot honom och mot den socialdemokratiska politiken.

Göran Persson är under debatt. Folkbladet har gjort en topplista. På bilden är det ett annat papper som intresserar. 
Foto: Scanpix

Göran Persson är under debatt. Folkbladet har gjort en topplista. På bilden är det ett annat papper som intresserar. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-04-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Somligt är minst sagt banalt. Vad är det t ex för poäng med att kritisera en partiledare för att han/hon eftersträvar makt? Varför skulle de ställa upp i val om de inte vill ha makt och inflytande? En del av den övriga kritiken består av enskilda personers projektioner av hur just de skulle vilja att Persson och socialdemokratin var. Det är dock föga rationellt att anklaga Persson för att han inte är som dessa kritiker önskar att han vore. Jag har för min egen del långt ifrån alltid samma uppfattning i enskilda sakfrågor som vad regeringen och riksdagsgruppen har. Detta besvärar mig dock föga. Jag har inte en sådan utvecklad hybris att jag begär att det parti som jag uppskattar mest, alltid måste hålla med mig om allt. Dessutom finns det ett antal ingredienser i Perssons ledarskap och politiska dagordning som tilltalar mig.

<B>LISTAN</B>

1 Har återställt ekonomin i god ordning. Efter ungefär tjugo års inflation och devalveringsbubblor tog han kampen för att få den offentliga sektorns ekonomi i ordning. Medan andra pratade om problemen gick Persson i närkamp med dem.

2 Har skolat in och uppmärksammat ett stort antal politiska begåvningar - inte minst kvinnor som Sahlin, Messing, Jämtin och Lindh som utrikesminister. Dessutom tog han sig an Lars Engqvist som nonchalerats av Palme och Carlsson. Östros, Bodström och Morgan Johansson är andra framtidssatsningar av Persson. Talet om att han omger sig med ?nollor? alternativt för ett skräckregemente som stöter bort alla intressanta människor är nonsens.

3 Har inte knäböjt för det traditionella socialdemokratiska finrummet. Han kom in från ?landet? och hade väldigt få utvecklade band med det forma elitskiktet. Det var en viktig demokratisk gärning.

4 Har visat stor skicklighet i samarbetets konst med främst centern och miljöpartiet. Detta är en svår gren inom en socialdemokrati som ofta betraktar sig som självtillräcklig.

5 Har lyckats leda partiet till valsegrar 1998 (knappt) och 2002. (stort) Han hade även en central roll i segervalet 1994. Hans valvinnar - record är därför mycket gott.

6 Har envist och glidande fört in socialdemokratin i den gröna politiken. Detta är en svår sak inom socialdemokratin. Banden till det traditionella industrisamhällets mäktiga särintressen är starka och gröna initiativ motarbetas ofta intuitivt av dessa intressen.

7 Har starkt bidragit till att Sverige integrerats i EU. Genom att själv glida i sina uppfattningar har han givit Sverige en position i den mellanstatliga falangen inom unionen. Därmed har en stor del av det utbredda EU-motståndet inom rörelsen falnat.

8 Har skapat bra relationer med USA. Han har även talat klarspråk om att han hellre ser att USA är kvar i Europa än att länder som Frankrike och Tyskland återigen skall hålla i den säkerhetspolitiska taktpinnen. Han var tidigt i Kina och bidrog till det svenska näringslivets framgångar där. Han har även solidariserat sig med Indiens önskemål om en mer framträdande plats i världspolitiken.

9 Har varit fokuserad på att angripa den öppna arbetslösheten i samhället. Han har benhårt argumenterat mot alla dem som hävdar att sjuka och förtidspensionerade människor och dem som är i utbildningar/arbetsträning av olika slag skall räknas som arbetslösa. Denna hållning handlar inte främst om statistik utan om respekt för människor som kämpar med sjukdomar och/eller problem av andra slag.

10 Är en intressant och sammansatt personlighet av en sådan art och kaliber som vi sällan ser på statsministerposten. En egenskap är att han eggas av debatt och kritik vilket kan ge visst hopp inför framtiden.