Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gör som Jobbcentrum

I stadsdelen Skärholmen i Stockholm finns sedan några år ett Jobbcentrum. Dit kallas alla personer som söker socialbidrag och/eller som inte får snabb hjälp till praktik eller arbete när de anmäler sig till Arbetsförmedlingen. På Jobbcentrum får man en coach som kan ge mer personlig service åt de enskilda medborgarna.

Med rätt mix mellan krav och ansvar kan passivt bidragsberoende ersättas av aktivt deltagande på arbetsmarknaden, skriver Widar Andersson.
FOTO: PRESSENS BILD

Med rätt mix mellan krav och ansvar kan passivt bidragsberoende ersättas av aktivt deltagande på arbetsmarknaden, skriver Widar Andersson. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2005-02-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På Jobbcentrum har man åtta veckor på sig att få tag i arbete eller praktik. Lyckas man inte så blir man placerad i projektet "Håll Skärholmen rent" vilket i klartext innebär städ- och rengöringsarbete på offentliga platser i stadsdelen. Den som väljer att inte delta i aktiviteterna på Jobbcentrum betraktas inte stå till arbetsmarknadens förfogande och får därför ingen ersättning från det allmänna.
I helgen berättade Svenska Dagbladet om Emma Engstrand som bor i Skärholmen. Hon är 24 år ung och arbetslös. På sin referenslista har hon bl a fyra års studier på campus Norrköping. Här läste hon kultur-, samhälle- och mediegestaltning och hennes dröm är att arbeta på ett museum.
Med stöd av sin coach söker hon dock arbete på stora delar av arbetsmarknaden. Vilket arbete som helst är bättre än inget arbete.
Under de år som Jobbcentrum funnits i Skärholmen har antalet hushåll med socialbidrag nästan halverats.
Resultatet från Skärholmen visar att det finns plats i arbetslivet för väldigt många av de människor som idag står utanför. Med rätt mix av krav och ansvar kan passivt bidragsmottagande ersättas av aktivt deltagande på arbetsmarknaden.
Jobbcentrums grundfilosofi är att de allra flesta människor kan och vill arbeta. Inget kan vara mer angeläget än att ge effektivt och personligt stöd åt de människor som av egen kraft har svårt att etablera sig i arbetslivet.
Den senaste tidens offentliga och intensiva diskussion om fusk inom bidragssektorn är förstås angelägen och viktig.
Utifrån mänskliga värdighets- och samhällsekonomiska perspektiv är dock erfarenheterna från Jobbcentrum i Skärholmen betydligt mer intressanta.
Fusket skall givetvis minimeras på olika sätt. Alltför stort fokus på det trots allt begränsade fusket riskerar emellertid att förvrida vår verklighetsuppfattning. Därför förtjänar de hoppfulla lärdomarna från Skärholmen såväl stor uppmärkamhet som många efterföljare ute i landets kommuner. Människor vill och kan arbeta. Genom stöd, krav och ansvar kan arbetsviljan utväxlas till faktiska arbeten.