Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Goda nyheter - och dåliga

Norrköping2005-12-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Frihandel och frihandelsmotstånd står i fokus denna vecka. I Hongkong möts världens länder för att om möjligt sänka en eller annan tullmur och röja undan ett eller annat handelshinder. I Bryssel möts ledarna från EU:s tjugofem medlemsländer för att se om de kan komma någorlunda överens om en budget som sänker subventionerna till olönsamma branscher och om ett regelverk som underlättar juste konkurrens mellan europeiska tjänsteföretag.
Ingen av sammankomsterna ser ut att bli någon klang- och jubelföreställning för frihandelsvännerna. De flesta politiker är för frihandel i princip samtidigt som de frenetiskt försöker motverka frihandeln om den riskerar att gå egna nationella intressen för när. Frankrike har sina bönder, USA vill gardera sig mot den kinesiska jätteekonomin expansion och Sverige vill undanta stora tjänstesektorer som vård, skola, omsorg och statliga apoteks-, spel- och alkoholmonopol från konkurrens. Rika länder har sina intressen och fattiga har sina. Så gott som varje land har någon egen nisch att värna.
Rörelseriktningen mot utvecklad frihandel är dock odiskutabel i praktiken. Vi lever i ett Rörlighetssamhälle. Investerare, snickare, tandläkare, företag, datorer, mjölk, nyheter, vin, kunskaper, avgaser, poliser, terrorister, turister, pengar, mediciner och allt annat rör sig alltmer oblygt över nationsgränser och ekonomiska/kulturella zoner.
Den goda nyheten är att nationalistiska höger- och vänsterpolitiker är mer eller mindre rökta i Rörlighetssamhället. Den tråkiga nyheten är att de fortfarande har mycket att säga till om i stora, små, rika och fattiga länder.
Därför får vi vara glada om det blir två steg framåt och ett och ett halvt steg bakåt i Hongkong och Bryssel. Små rörelser skall inte föraktas.