Glöm prestigen
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokrater och fackliga avdelningar - t ex Pappers här i Norrköping - som lever i nära samexistens med industrier som har stort elbehov bär ofta på en djup misstro mot miljöpartiet. De gör följaktligen inte vågen för ett eventuellt kommande regeringssamarbete med Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och de andra gröna politikerna.
<B>Miljöpartiet utvecklas dock alltmer i pragmatisk riktning.</B>
Inte i sådan mening att de är beredda att ta lätt på de hot mot vår miljö som bilism och industri utgör. Idag kan väl förövrigt ingen människa kosta på sig att ta lätt på miljöhoten. De senaste rönen om de i förtid smältande ismassorna på Nordpolen skickar chockvågor genom hela den moderna världen. Affärstidningar över hela världen - som Dagens Industri i Sverige - tar allt oftare upp det behov av anpassning och förnyelse som klimatförändringarna riktar mot de industriella och finansiella sektorerna. Det privata kapitalet kommer tillsammans med regeringar över hela globen att ställas på stora prov under det kommande decenniet.
Regeringar och företagskoncerner som nonchalerar klimat- och miljöfrågor kommer att utsättas för oerhört stark press från resten av världen.
Klimatförändringens effekter - t ex stigande havsnivåer, flyttande torskbestånd och hotande påverkan på Golfströmmen - drabbar nämligen inte enskilda länder utan hela jorden. Det är högst sannolikt att orsakerna till kommande konflikter och krig kommer att ha med klimatförändringarna att göra. Därför är det mycket lovvärt och ansvarsfullt av socialdemokraterna och miljöpartiet att sondera möjligheterna till ett utvecklat samarbete. Skall samarbetet mynna ut i organiserad regeringssamverkan så måste givetvis båda partierna och deras respektive intressesfärer vara beredda att jämka sig samman. Mot bakgrund av de stora miljöhoten vore det t ex väldigt omoget av miljöpartiet att av renlärighetsskäl hänga fast vid kravet om utträde ur EU.
<B>Det finns heller ingen anledning att av prestigeskäl skynda på en avveckling av kärnkraften. Steg för steg och i takt med att andra icke klimatpåverkande energikällor kan fasas in kan säkert ett och annat kärnkraftsaggregat släckas ner. Men miljön tillåter inga idiotstopp av kärnkraftsel som ersätts av el som kommer från olje- och kolkraftverk.</B>
Byggen av ett grönare samhälle blir mest framgångsrikt om de människor som skall beträda vägen känner sig trygga, har arbete och lever i ett fungerande välfärdssystem. Därför har såväl socialdemokraterna som miljöpartiet ett stort ansvar för att kommunicera sina planer med t ex fackföreningar och elintensiva industrier. Lars Stjernkvist tog i sin roll som partisekreterare ett stort ansvar för att kontakterna utvecklades mellan (s) och mp. Stjernkvist har nu fått partiledningens uppdrag att leda även tre kommande seminarier mellan de båda partierna.
På seminarierna som skall genomföras under våren 2005 borde medlemmar från fackförbund som Pappers och Metall vara självklara deltagare.