Global utblick efterlyses

Göran Färm

Göran Färm

Foto:

Norrköping2005-09-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den svenska valrörelsen är redan het, mer än ett år före valet. Samtidigt har media länge dominerats av frågor som knappt märks i den debatten. Klyftan mellan å ena sidan de utmaningar vi står inför och å andra sidan den dagspolitiska svenska retoriken tycks bara öka.
Åtta månader efter tsunamin och den hetsiga debatten om samhällets hantering av den, knappt åtta månader efter stormen Gudrun och strömavbrotten, några månader efter att bensinpriset passerat 12 kr, två månader efter terroristattentatet i London, en månad efter de våldsammaste skogsbränderna i modern tid i Europa, några veckor efter EUs unika tullblockad mot Kinas textilimport och en vecka efter den största naturkatastrofen i det moderna USAs historia handlar debatten ändå nästan inte alls om detta.


I sammanfattningen av de nya riktlinjerna inför höstens s-partikongress, kommer - men först som stycke nr 7 - åtminstone något: "Omställningen till ekologisk hållbarhet ska påskyndas. Fortfarande används olja i allt från uppvärmning till drivmedel. Men allt fler upptäcker alternativen. Vi vill påskynda denna utveckling. Vi vill utveckla ett nationellt program för att bryta Sveriges oljeberoende till 2020."
På den borgerliga alliansens hemsida kan man läsa vad sex arbetsgrupper som ska utforma deras valprogram har fått för uppdrag. Där finns en grupp om "Sverige i världen", men den handlar mest om tillväxt. I en mening om den nya hotbilden i världen finns två ensamma ord "&och miljöhot". Det är allt! Ögnar man de inledande sidorna på moderaternas hemsida är det absolut NOLL!

Jag undrar om inte partierna bygger in en allvarlig klyfta mellan den långsiktiga hotbild allt fler blir medvetna om, och de kortsiktiga krav de själva driver.
Varken AMS-åtgärder, sänkta inkomstskatter eller avdragsrätt för hushållsnära tjänster känns som relevanta svar på de stora frågorna om klimathoten, om den snabba utvecklingen i Kina och Indien skapar mest hot eller möjligheter för oss och våra jobb. Vi hör få förslag om vår förmåga att hantera kriser, naturkatastrofer och omställningar eller om ekonomin och energiförsörjningen efter den s k "Peak Oil", den punkt vi obevekligt närmar oss där oljeproduktionen inte hänger med efterfrågan och oljepriset därför trendmässigt kommer att stiga.

Miljöpartiet avviker fortfarande en del, men blir ointressant eftersom de har så få realistiska förslag. "Gå ur EU" känns inte som en relevant lösning i en värld där vi snarare behöver MER förpliktande gränsöverskridande samarbete.
Själv har jag försökt ge ett litet bidrag genom att ihop med en klok 80+-are, Bertil Ydén, motionera till s-kongressen om en bred folkbildningskampanj om hur vi ska hantera de här utmaningarna och utforma en svensk, europeisk och global politik för hållbar utveckling.
Annars riskerar vi att kortsiktig "kvartalspolitik" kan bli ett lika stort hot mot vår förmåga att forma framtiden som kvartalskapitalism.
Läs mer om