Glädjande besked
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Han har startat fyra blodiga och smutsiga krig för att nå sina drömmar om att upprätta ett Storserbien. Någon lycka har han emellertid inte givit det serbiska folket - tvärtom.
När oppositionens kandidat Vojislav Kostunica vann presidentvalet trots Milosevics valfusk var det början till slutet för exdiktatorn.
Han hade inte längre tillräckligt stöd ens bland polis och militär för att kunna klamra sig fast vid makten.
<b>Slutdestination Haag</b>
Att den typ av förbrytare som Slobodan Milosevic representerar inte undkommer rättvisan är oerhört betydelsefullt.
I krigsförbrytartribunalen i Haag har åtskilliga av Balkans bödlar dömts till långa fängelsestraff. Men de har alla varit underhuggare. I Belgrad har de ansvariga politikerna och de främsta militärerna suttit i orubbat bo. Ända tills igår.
För trots att den jugoslaviska statsledningen säger att Milosevic inte ska lämnas ut till Haag är det den rimliga slutdestinationen för honom.
I Haag får han svara för de brott han begått genom sin militärapparat. Samtidigt bli han ännu ett exempel för andra diktatorer och potentiella dispoter.
Rättvisan når även de högsta positionerna i deras förtryckande hierarkier.
<b>Måste städa</b>
Västvärlden bör inte kritisera Jugoslavien för att man först vill ställa Milosevic inför rätta för de brott han begått i Serbien.
Ska landet kunna bli en del av det demokratiska Europa måste man städa upp på sin hemmaplan. Och man måste göra det själva.
Att rannsaka sin expresident för maktmissbruk, korruption, politiska mord och eventuellt andra brott som han kan ha begått mot jugoslaviska lagar är en utmärkt start på en sådan process.
Möjligen kan vi beklaga att det krävdes så starka påtryckningar från EU och USA för att processen skulle ta fart.
<b>Svår balansgång</b>
I grunden finns emellertid ingen anledning att misstro den jugoslaviska ledningens motiv.
President Voji-slav Kostunica har nämligen en svår balansgång att gå. Milosevic har fortfarande ett visst stöd, såväl bland det serbiska folket som hos polis och militär.
Skulle man ha gripit honom för att lämna ut honom till "utlandet" hade det kunnat skapa nationalistiska stämningar som blivit svåra att hantera för den nya ledningen i Belgrad.
Förmodligen blir färre upprörda över en utlämning om han först dömts i Jugoslavisk domstol.
Att den jugoslaviska ledningen nu har placerat Slobodan Milosevic i en cell i centralfängelset i Belgrad är det första steget på resan till Haag. Men det måste självklart följas av fler.
Omvärldens budskap bör vara alldeles kristallklart på den punkten.