Gemensam EU-politik gör oss bakbundna
När makt flyttas till EU försvagas demokratin. Det blir svårare för medborgarna att påverka besluten, som hamnar långt borta i ett EU-system som få förstår och än färre har någon verklig påverkan över
Anna Hedh vid EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En utrikesminister arbetar med några av de viktigaste frågor en politiker kan arbeta med. Det handlar om krig och fred och relationerna till andra länder. I dessa frågor är det oerhört viktigt att det finns en levande politisk debatt.
Jag sitter med i Europaparlamentets Palestinadelegation som arbetar med en av de viktigaste utrikespolitiska frågorna i vår tid. Delegationen gör ett viktigt arbete med att försöka skapa länkar mellan Palestina och EU.
Sedan februari i år styrs Palestina av en samlingsregering mellan de två stora partierna Hamas och Fatah. Denna regering förbinder sig att respektera internationell lag och de avtal PLO undertecknat. Vi svenska socialdemokrater tycker att det är hög tid att EU avbryter den bojkott av Palestina som får stora ekonomiska och sociala konsekvenser på Västbanken och Gaza.
Det påstås ofta att EU bör få mer makt över medlemsländernas utrikespolitik för att bli en motvikt till USA. Men när det gäller Palestina har EU valt att gå i
USA:s ledband. Det har tvingat Sverige att bojkotta den demokratiskt valda palestinska regeringen. Den norska regeringen har valt en annan väg och avbrutit bojkotten.
I denna fråga har den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken varit ett hinder från att föra en mer offensiv linje till stöd för alla folks frihet och hela världens fred. Sverige är ett litet land med ett stort förtroende över hela världen. Vi måste se upp så inte en gemensam EU-politik bakbinder oss till vad som är de stora europeiska staternas intressen.
Det finns ett stort värde i att samordna länders utrikespolitik, inte minst för kampen mot fattigdom och stärkandet av demokratin. Samtidigt är det viktigt att inte denna samordning hindrar länder från att föra en aktiv utrikespolitik till fromma för fred och mänskliga rättigheter. Därför bör vi inte föra över mer makt över utrikespolitiken till EU.
Sverige har redan en utrikesminister - dessvärre en moderat. Men det ändrar vi på i nästa val.