Ge dem en chans
Idag fortsätter rättegången i Norrköping mot de två tonåringar som är misstänkta för att bl a hänsynslöst ha rånat gamla damer. I gårdagens tidning berättade Folkbladet om den första dagens rättegång mot tonåringarna.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I ett annat aktuellt och av Folkbladet uppmärksammat brottsfall, misstänks en 15-årig pojke för personrån. Skolelever har, ute på gatan, bestulits på sina bärbara datorer. Extra anmärkningsvärt i detta fall är att även pojkens mamma har anhållits, misstänkt för inblandning i sonens brottslighet!
Vad kommer nu att ske med de här pojkarna? Är myndigheterna beredda att sätta alla klutar till för att splittra det kriminella ungdomsgänget för att åtminstone någon eller några av dem skall kunna undvika en livslång karriär på brottets och utanförskapets arena?
<B>Tyvärr talar det mesta för att påföljderna i det kommande domslutet inte kommer att gå i närkamp med den socialpsykologiska och brottsalstrande miljö som är pojkarnas vardag.</B>
Hemmaplanslösningar, d v s öppenvårdssatsningar i den egna kommunen är nämligen modeordet för dagen inom socialtjänsten. Torbjörn Forkby vid Göteborgs universitet presenterade nyligen doktorsavhandlingen "Bättre vård till lägre kostnad genom utvecklad professionell metodik". I avhandlingen gör Forkby en kritisk granskning av öppenvården för ungdomar. Han konstaterar att öppenvården kan, som komplement till institutionsvård, vara utmärkta inslag i helheten. Men om hemmaplanslösningar görs till en allomfattande verksamhetsidé, sammanfattar Forkby i sin avhandling; " då framstår ungdomarna och deras anhöriga som förlorare".
Ungdomarna stannar kvar i sina gamla, av kriminalitet och droger präglade miljöer, samtidigt som de skall försöka göra bokslut med just droger och kriminalitet. För många ungdomar blir denna uppgift helt övermäktig. Dessa ungdomar borde i ökad utsträckning få chansen att byta miljö. Men i verkligheten erbjuds de ofta endast kortsiktiga program som är inriktade på rehabilitering.Många av dem har helt enkelt ingen socialt fungerande miljö att rehabiliteras tillbaka till. Sådana program har därför mycket små chanser att bli verkningsfulla för den här målgruppen.
Vi måste se sanningen i vitögat. Mitt framför våra ögon skolas småpojkar i Norrköping in i grov och brutal gängkriminalitet.
<B>Domstolarna låter dem förvandla rättegångsalarna till lekstugor. Socialtjänsten låter dem hålla ihop i sina brottsliga gäng. Skolan har gett upp.
Det är trots allt barn vi talar om här.</B>
Vuxensamhället måste ge dem en chans att ta chansen till värdiga och hyggliga liv.