Ge asylsökande chansen
Ilmar Reepalu är socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö. Reepalu anser att det kommer för många asylsökande personer till Malmö. Till TV 4 säger han att "15-20" flyktingar om dagen kommer till kommunen.
Ilmar Reepalu, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, tycker inte att asylsökande ska få bosätta sig var de vill medan deras ärende bearbetas av migrationsmyndigheten. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Foto:
Ledare
Ilmar Reepalu vill att riksdagen lagstiftar om att asylsökande inte ska tillåtas bosätta sig var de vill medan deras ärenden mal genom migrationsmyndigheternas kvarnar. Han får medhåll av riksdagsmannen Luciano Astudillo (s), skåning även han och tillika talesman i integrationsfrågor för socialdemokraterna.
Regeringen vet däremot inte riktigt vad den tycker. På något annat sätt kan man inte tolka att Ilmar Reepalu ännu inte fått svar på det brev med kritiska frågor om flyktingpolitiken som han för fyra månader sedan postade till regeringen.
Att deportera fullt friska, kreativa och arbetsföra asylsökande personer ute i kommuner med gott om lediga, kommunala lägenheter och inga jobb, är inte någon bra idé. Det som däremot borde ändras är det arbetsförbud som läggs på dem som söker asyl i Sverige.
Den stora majoriteten av de människor som av olika skäl bryter upp från sina egna hemländer och kommer till Sverige, vill inget hellre än att snabbt komma igång med arbete. De kan arbeta och de vill arbeta för att om möjligt kunna skapa sig en bättre framtid här.
Arbetsförbudet bygger på en i och för sig lättförståelig omtanke om ordningen på den svenska arbetsmarknaden. Här finns en uppsjö av avtal, regler och lagar som styr och som har inverkan på människors pensioner, a-kassor och allt mellan himmel och jord.
Likafullt ter det sig som alltmer oundvikligt att arbetsförbudet för asylsökande måste upphöra. Sverige behöver arbetskraftsinvandring. Lejonparten av alla asylsökande är att likna med arbetskraftsinvandrare.
Ge dem chansen att arbeta sig in i sitt nya land. Lås inte in dem i förorter eller i avlägsna glesbygdskommuner. De skall ha samma möjlighet som andra att bosätta sig där de vill. Om de kan försörja sig där de vill bo förstås.