Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frihet från reklam i tv är verklig frihet

Moderaterna och aggressiva högerskribenter som Peter Wolodarski på DN:s ledarsida förnyar nu sina attacker på public service-företagen. Det som denna gång givit kritikerna luft under vingarna är SVT:s kaxiga kampanj "Fri Television". Högern anser att SVT inte alls är fri eftersom regeringen utser ordförande i företagets styrelse och därför att det finns några politiker och folkrörelsemänniskor i bolagets ägarstiftelse.

Foto:

Norrköping2005-02-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I någon mening har förstås kritikerna en poäng. Inget företag och ingen människa är helt fri. "Fri" är därför ett begrepp som måste graderas för att kunna användas på ett riktigt sätt. Företag är alltid beroende av sina ägare. Människors frihetsgrader är alltid beroende av andra människors friheter. Min frihet kan vara ditt tvång.

Kommersiella radio- och TV-bolag är självklart inte fria från styrning från sina ägare. Ägarna petar inte i programtablåer och i enskilda inslags upplägg. Men eftersom de kommersiella företagen är i behov av annonsörer vill företagens styrelser givetvis ha ett programutbud som lockar en stor publik och därmed stora annonsintäkter. Chefer och anställda i kommersiella medieföretag är därför inte på något sätt fria från ägarstyrning. De är mer fria från staten och folkrörelserna än vad SVT är. Å andra sidan står SVT fritt från kommersiella intressen.
Båda dessa grader av frihet är viktiga. Det som oroar Folkbladet är således inte förekomsten av kommersiella medieföretag i sig. Det är istället moderaternas ambition att gynna de kommersiella företagen på public serviceföretagens bekostnad som skrämmer oss. I högerns värld är uppenbarligen kommersialism och frihet liktydiga begrepp. En sådan inställning är minst lika förfärande som att dra likhetstecken mellan staten och friheten.
I en krönika i DN kommenterade häromdagen TV-mannen och författaren Lars Weiss SVTs frihetskampanj. Hans analys landade i slutsatsen att public serviceföretagens viktigaste frihet är att de är fria från störande reklamavbrott.
Folkbladet instämmer. Reklamfri television har faktiskt ett egenvärde.
Läs mer om