Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Freivalds till angrepp på researrangörer

Norrköping2005-12-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I går angrep utrikesminister Laila Freivalds de researrangörer som var inblandade i tsunamikrisen för bristande ansvarsvilja. Freivalds ansåg bl a att kommissionen som utrett tsunamin, har varit för ensidigt inriktade på statens ansvar.
Frågorna som Freivalds reser är angelägna att diskutera. Hon befinner sig emellertid - minst sagt - i ett trängt läge. Hennes inlägg kan därför uppfattas som ett sätt att komma undan det egna ansvaret och de växande kraven på hennes avgång. Hur som helst finns det anledning att diskutera några av kommissionens förslag om den framtida krishanteringen på regeringskansliet.
Det mest angelägna spörsmålet berör kommissionens förslag om ett utvidgat och globalt statligt ansvar för svenskar i världen. Varje månad befinner sig ca 700 000 svenskar utomlands för jobb, studier och affärs/turistresor. Det vore ett enormt åtagande för den svenska staten att utlova snabbt och kostnadsfritt bistånd för varje nöd - och krissituation som någon eller några av dessa kan hamna i.
Vid stora och internationella katastrofer som tsunamin i Sydasien ger väl kanske det statliga engagemanget sig självt. Men utsträcks det statliga ansvaret på det sätt som kommissionen antyder i sin rapport bör varje enskild resenär och turist i framtiden kunna påräkna t ex konsulärt bistånd på plats och statligt arrangerad hemtransport. Alternativt måste vissa villkor om ett visst antal nödställda eller döda svenskar uppfyllas för att statens krismaskineri skall dras igång?
Ansvarsbalansen mellan den enskilde, privata aktörer - t ex flygbolag och researrangörer - och det allmänna är viktig för det civila och öppna samhällets fortbestånd. Regeringen bör därför tänka igenom sin framtida krishanteringsorganisation mycket noggrant.