Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotbollshyckleri

Foto:

Norrköping2005-11-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skattebråket runt IFK Göteborg har antagit helt absurda proportioner. En motsvarande skattetvist om några få miljoner kronor hade aldrig blivit förstasidesstoff om saken gällt ett annat företag än IFK Göteborg. Den otroliga uppmärksamhet som affären väckt i media hämtar sin kraft från det hyckleri och de offentliga lögner som fortfarande omger svensk elitidrott. Elitidrottskarriären är kort. De flesta stjärnor försöker därför få ut så mycket pengar som möjligt ur sitt idrottande. Individuella stjärnor skriver sig t ex ofta i lågskatteländer. Sådana arrangemang upprör knappast vare sig allmänhet eller press längre.
Lagidrotterna sitter emellertid "fast" i sina städer och arenor. För att driva runt "fotbolls- och hockeyindustrins" klubbar på elitnivå, krävs idag mångmiljonomsättningar. Likt andra företag och många privatpersoner söker naturligtvis även klubbarna/företagen efter de mest gynnsamma skattemässiga arrangemangen för sin ekonomi.
För att hävda sig i den genomkommersialiserade idrottsindustrin är lagen beroende av stjärnor med höga löneanspråk. Stjärnornas intresse för att skatta bort 50-60 procent av sina i tiden begränsade inkomster är av naturliga skäl inte särskilt stort. I konkurrensen om de största stjärnorna ingår därför mer eller mindre uppfinningsrika skatteplaneringsmodeller i klubbarnas värvningsförsök.

Ledare
En del av klubbarna sköter dessa delar av sin verksamhet mer taffligt än andra. Måhända bär de fortfarande på hycklande bilder av sig själva som mer eller mindre ideella folkrörelser och föreningar - när de i själva verket är företag inom underhållningsindustrin. De hanterar miljoner på samma sätt som en liten klubb i gärdsgårdsserien kanske låter tränaren ta några hundralappar ur kaffekassan då och då.
Företag inom många andra branscher har visat att det trots det höga skattetrycket, går alldeles utmärkt att bedriva lönsam och konkurrensutsatt näringsverksamhet i Sverige. Inser svenska elitklubbar att de ÄR företag och därmed skapar en professionell ekonomihantering kan också de skaffa sig de fördelar och möjligheter som företag har i skattesystemet.
Medan vissa elitklubbars problem är att de inte uppfattar sig själva som företag, är småklubbarnas dilemma att Skatteverket uppfattar dem som företag. Det stora flertalet av Sveriges idrottsklubbar är just föreningar i begreppets fulla betydelse. De är i huvudsak ideella och endast marginellt kommersiella.
Småklubbarna har inte några sportsliga chanser att leva upp till Skatteverkets alla krav och kontroller. Skall dessa föreningar överleva krävs att de får ett större ekonomiskt friutrymme. Ett antal tusenlappar behöver kunna vandra ut och in ur lotterikassor, kaffeintäkter, reseersättningar och träningsbidrag utan inblandning av Skatteverkets byråkrati.

Att betala skatt är bra. Skatteintäkterna skapar trygghet, glädje och livschanser åt oss alla.
Men skatt är inte allt.
Lira fotboll är också skoj.
Läs mer om