Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förtidspension SKA vara lägre än a-kassa

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson har haft märkbart svårt att hävda sig i debatten om ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna. Han har förvisso riktad hård och saklig kritik mot moderaternas förslag om 65 procents ersättningsnivå i sjukförsäkringen och a-kassan.

Foto:

Norrköping2005-05-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sältan i hans kritik har dock försvagats av att han inte har haft några bra svar på varför han inte är lika upprörd över ersättningsnivån inom förtidspensionen som idag är 64 procent av inkomsten. Hans Karlsson borde dock inte bli svaret skyldig. Att den som blir förtidspensionerad får en försäkringsersättning som är väsentligt lägre än vad sjukskrivningen ger är logiskt.

Medan den sjukskrivne skall matchas mot arbetslivets löner så skall den förtidspensionerade matchas mot ålderspensionssystemets ekonomiska nivåer.
Försäkringskollektivet har å ena sidan inget som helst intresse av att sjukskrivna och arbetslösa ger ersättningar som är så låga att de får svårt att hålla huvudet över vattenlinjen.
Å andra sidan är det orimligt att sjuka och arbetslösa försäkringstagare kan ligga kvar som förmånstagare år efter år. Försäkringarna skall ha en tydlig omställningskaraktär. Från arbetslöshet till nytt arbete och från sjukdom till sådan bot/lindring att personen kan återgå till arbetslivet.
Därför måste det finnas en bortre gräns för hur lång tid en försäkrad person ses som omställningsbar till ett nytt arbete. Passeras den gränsen skall andra åtgärder och ersättningsnivåer gälla.

Socialpolitikens försäkringar och verksamheter är ett tydligt exempel på socialdemokratiskt präglad och storskalig solidaritet. I ett ofta svårgenomtränligt system av skatter, avgifter, regler, myndigheter, särregler och fördelningspolitik garanteras den enskilde arbetstagaren en inkomstrelaterad ersättning vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraledighet, samtidigt som även den helt medellöse ges boende, skolgång, sjukvård och pensioner.

Den borgerliga strategin inför valet 2006 är att slå sönder det finmaskiga nät som binder samman olika samhällsgrupper med varandra. Kraftigt sänkta ersättningsnivåer i socialförsäkringarna bryter upp försäkringarnas arbetslinje. Viljan att med skatter och avgifter finansiera ett undermåligt försäkringssystem kommer dessutom gradvis att sjunka.

Skall Hans Karlsson och socialdemokratin kunna återta initiativet och på allvar hävda en solidarisk arbetslinje bör man klart och tydligt deklarera att sjukförsäkringen och a-kassan är omställningsförsäkringar med sikte på snabb återgång till arbetslivet. Det är just omställningskaraktären som är det starkaste argumentet för höga ersättningsnivåer i socialförsäkringarna.

Ersättningsnivåerna inom förtidspensioneringen skall därför inte sammanblandas med sjukförsäkringens och a-kassans nivåer.

Socialdemokraterna har smugit i vassen länge nog i denna fråga. Det är dags att träda fram. Dags att stå upp för arbetslinjen och dags att våga stå upp för att socialförsäkringarna syftar till snabb omställning till arbetslivet.
Med en sådan hållning i debatten skulle Hans Karlsson inte längre ha några besvär med att förklara skillnaden mellan ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen och förtidspensionen.