Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försiktig Sahlin väljer ung profil

Kan Mona Sahlin vinna tillbaka de unga väljarna till 2010?	Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Kan Mona Sahlin vinna tillbaka de unga väljarna till 2010? Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-07-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mona Sahlin hade ett guldläge inför sitt tal i Almedalen i måndags.

</span>Tre av fyra borgerliga partiledare skolkar från Almedalen i år och socialdemokraterna går bra i opinionsmätningarna. Sahlin visade att hon är en rutinerad politiker som passar bra i oppositionsrollen, men besked om den utlovade förnyelsen uteblev.

Det var ungdomarna och deras situation som Sahlin valde att lyfta fram i sitt tal. Det är inte fel tänkt att rikta sig till de yngre.
Socialdemokraterna gick dåligt bland förstagångsväljarna i riksdagsvalet: Enligt vallokalsundersökningen fick partiet bara 26 procent bland de yngsta väljarna. Det är nio procentenheter sämre än resultaten i hela befolkningen.

Det finns starka skäl att kritisera hur högerregeringens politik slår mot ungdomar. Få unga gynnas av att fastighetsskatten försvinner, medan nästan alla unga missgynnas av att rörligheten på bostadsmarknaden blir sämre på grund av en högre reavinstskatt. För att bara ta ett exempel.

De som hade väntat sig ett kraftfullt linjetal av Sahlin blev dock besvikna.
Från Almedalens talarstol kom inga konkreta besked om var socialdemokraternas nya ledare står när det gäller jobben, välfärden och trygghetssystemen. Men att beskeden låter vänta på sig är varken konstigt eller speciellt upprörande.

Mona Sahlin valdes i hög grad därför att både väljare och socialdemokratiska partimedlemmar var trötta på Göran Perssons vana att peka med hela handen och bestämma det mesta själv.
Sahlin inledde sitt partiledarskap med att starta flera rådslag i partiet där framtidens politik ska mejslas fram. Att bjuda in många i beslutsprocessen innebär att hon inte själv kan leverera alla svar själv i Visby. I politiken står ofta demokrati och snabbhet i motsatsställning och Sahlin har valt det förra framför det senare.

Det är mer än tre år till valet och Sahlin har fortfarande all tid i världen. Det är bättre att låta den interna politiska processen ta tid, än att leverera färdiga med ogenomtänkta svar i Almedalen.
Läs mer om