Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förneka inte verkligheten!

Jag känner Jan Edling som en klok och sansad karl. Därför är det illa att han nu efter många år som utredare på LO känner sig tvingad att säga upp sig från sin tjänst. Bakgrunden till hans beslut att lämna LO utgörs av en rapport som han författat om den höga frånvaron i arbetslivet.

Foto:

Norrköping2005-05-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Edlings rapport innehåller i mina ögon inte något kontroversiellt eller felaktigt. LO-ledningen har dock - enligt Edling - förhalat och försvårat utgivningen av rapporten. Till slut fick Edling nog och tog sin hatt och gick.
Jan Edling är/var inte bara LO-utredare. Han är dessutom en organiserad socialdemokrat som är tryggt förankrad i partiets pragmatiska mittfåra.
Edling tar emellertid sitt utredande på allvar. Han har inget intresse av att ängsligt anpassa sina resultat till det för dagen politiskt korrekta inom regeringskretsarna. Han tycker helt enkelt det är viktigt att den höga frånvaron i arbetslivet redovisas och diskuteras öppet.
I Edlings rapport framkommer t ex att det är stora regionala skillnader i hur myndigheter och människor använder sig av sjukskrivningar och förtidspensioner för att finansiera frånvaron av arbete och arbetstillfällen.
I delar av landet där arbetsmarknaden är mycket svag är långt fler människor sjukskrivna än i regioner med mer heta och dynamiska arbetsmarknader.
Edlings väl underbyggda slutsats är att ohälsan bland Sveriges befolkning rimligtvis är tämligen väl fördelad över landet.
De höga sjukskrivningstalen i t ex delar av Norrland och i bruksorter på tillbakagång beror därför i högre grad på brist på jobb än på lokala och regionala utbrott av ohälsa.
Dessa regionala samband är väl kända sedan länge. På Socialstyrelsens epidemiologiska centrum finns bl a register som visar på stora regionala skillnader i sjukskrivningarnas längd.
Människor som t ex drabbats av hjärtinfarkt och bröstcancer blir i genomsnitt sjukskrivna 85 dagar mer i Norrland än i Småland.

<B>Dessa sjukskrivningsmönster har givetvis samband med förhållanden på arbetsmarknaden.</B>

Att förneka dessa samband är mycket dumt. Jag kan inte se något som helst skäl till sådan förnekelse. LO och socialdemokratin bör givetvis se verkligheten sådan den är och inte som den borde vara enligt högtidstalen. Att betrakta verkligheten som borgerlig propaganda är en mycket dålig strategi.

<B>Arbetsmarknaden är helt enkelt mycket svag i vissa delar av landet. Jan Edlings rapport visar med stor tydlighet att det är det som är problemet.</B>

I längden är det naturligtvis omöjligt att finansiera bristen på jobb med ersättningar från sjukförsäkringen. Borgerlighetens program erbjuder heller inga lösningar på problemen. De vill ensidigt sänka ersättningarna till sådana nivåer som pressar de enskilda människorna ännu längre bort från arbetslivet.
Ökad fattigdom leder svårligen till framväxten av nya jobb inom vare sig produktions - eller tjänstesektorn. Socialdemokratin har därför stora möjligheter att presentera mer trovärdiga och mänskliga alternativ till den borgerliga politiken. Fortsätter (s) och LO att mörka och förneka verkligheten så är det däremot knappt någon mening att ens ställa upp i valet 2006.