Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förlorarna

Östergötlands politiska partier har tagit kommandot i regionfrågan. De har enats om att landstinget i Östergötland och regionförbundet Östsam ska avvecklas så fort som möjligt; helst före år 2011.
Genom sitt snabba agerande visar partierna, företrädda av socialdemokraternas Johan Andersson och moderaternas Jan Owe-Larsson, ett föredömligt ledarskap.

Folkbladets ledarskribent Widar Andersson anser att landstinget (här alliansen och Vrinnevilistan) förlorat mot partierna i regionfrågan. Foto: Janne Forsby/arkiv

Folkbladets ledarskribent Widar Andersson anser att landstinget (här alliansen och Vrinnevilistan) förlorat mot partierna i regionfrågan. Foto: Janne Forsby/arkiv

Foto:

Norrköping2007-06-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De politiska partierna vill att regeringen ger dem tillstånd att bilda en ny s k Regionkommun, som skall ersätta dagens landsting och Östsam. Andersson och Owe-Larsson ser gärna att den Östgötska regionkommunen utvidgas geografiskt. Kommuner och län/delar av län som är intresserade av att ansluta skall mötas med stor öppenhet.

I och med partiernas initiativ har regionfrågan åter kommit på rätt kurs. Somliga landstingspolitiker har tidigare hävdat som självklart att bildandet av nya regionkommuner helt ska utgå från landstingens sedan länge etablerade samarbete i sjukvårdsfrågor.

Nuvarande modell för sjukvårdsproduktion är dock väldigt skakig och dras med allvarliga styrnings - och tillgänglighetsproblem. Det vore därför mycket olyckligt om dagens sjukvårdsstruktur skulle cementeras fast i de nya regionkommunerna. Ett alternativt förändringsscenario är att ansvaret för närsjukvården läggs över på kommuner och kommunalförbund medan driftsansvaret för specialistsjukvården hamnar hos staten och/eller handlas upp av sjukvårdsföretag. Inom närsjukvården talar mycket för att olika varianter av "brukarens eget val" kommer att utvecklas medan de nya regionkommunerna mycket väl kan agera som beställare av specialistsjukvård.

Regionkommunerna kommer främst att behövas för att öppna upp för smartare och mer medborgarnyttiga lösningar inom viktiga samhällsfält som utbildning, näringslivssamverkan, kommunikationer och myndighetsförvaltning.

De politiska partierna i Östergötland måste nu satsa hårt på att sälja in sitt förslag till de politiska makthavarna i Stockholm. Hittills har t ex moderaterna lyssnat mer på motsträviga, moderata landstingsråd i Halland än på partivänner som Jan Owe-Larsson. Östergötland är Sveriges fjärde största region och behöver företrädare som kan ta plats och som syns på den nationella scenen. Sådana har hittills varit en bristvara.

Det är dags för Jan Owe-Larsson att visa att han har lust och förmåga att påverka sin egen regering. Han måste nå fram till statsminister Fredrik Reinfeldt som i sina första kommentarer till TT verkar vara minst sagt avvaktande till Östgötapartiernas initiativ. Även socialdemokraternas Johan Andersson måste upp till bevis. Att skriva ett pressmeddelande där man berättar vad man önskar sig är tämligen lätt. Det svåra är att verkligen se till att det på väsentliga områden också blir som man vill.

Av oppositionstaktiska skäl kan den socialdemokratiska partiledningen plötsligt få för sig att sätta käppar i hjulet för genomförandet av de nya regionkommunerna. Johan Andersson behöver därför sätta alla klutar till för att försäkra sig om sitt partis stöd på riksplanet.

Glöm aldrig politikens huvudregel: Den främsta uppgiften är inte att ha rätt. Det är den som får rätt som vinner.
Läs mer om