Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företagare med ett antal problem

Den borgerliga arbetsgruppen har ett antal problem att hantera, anser Widar Andersson. Däremot inte sagt att förslagen och åtgärderna de presenterar är felakriga. Foto: Emelie Gustafsson

Den borgerliga arbetsgruppen har ett antal problem att hantera, anser Widar Andersson. Däremot inte sagt att förslagen och åtgärderna de presenterar är felakriga. Foto: Emelie Gustafsson

Foto:

Norrköping2005-12-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De borgerliga partierna i Norrköping arbetar sedan tid tillbaka i en allians. Syftet med alliansen är att partierna skall uppträda gemensamt vid valet nästa höst. Som ett led i att komma närmare varandra har de inrättat ett antal arbetsgrupper med medlemmar från de fyra partierna.
I går kallade arbetsgruppen för Näringsliv och arbetsmarknad till presskonferens i Näringslivets Hus på Drottninggatan. Sju personer från Norrköpings borgerlighet med ordföranden och moderaten Ingrid Cassel i spetsen redogjorde för hur långt de kommit i arbetet med ett gemensamt program. De presenterade också några mer eller mindre konkreta förslag i en femsidig broschyr.

Mitt intryck är att den borgerliga arbetsgruppen har ett antal problem att hantera.

Exempelvis är innehållet i gruppens broschyr väldigt allmängiltigt. Knappt något av förslagen är av den karaktären att de inte lika gärna kunde ha förekommit i en socialdemokratisk broschyr. Borgarna vill ha "ordning och reda" i den kommunala ekonomin, satsa på flyg, järnväg, hamn, universitet, och vägar och de vill att Norrköping skall vara en viktig knutpunkt för handelsutbyte i Östersjöområdet. De anser vidare att det skall vara lätt att starta företag i Norrköping. Jag har svårt att tänka mig att något parti skulle komma på idén att gå till val på ett program där de föreslår att det inte skall vara lätt att starta företag...

Ledare
Ett annat problem för borgerlighetens kommunala allians i Norrköping är att kommunala näringslivssatsningar alltid är politiska högriskprojekt. Risken består i att de åtgärder och verktyg man förfogar över på det kommunala planet inte är särskilt kraftfulla i jämförelse med den betydelse som ekonomins utveckling i stort har. Har vi, som nu en stark konjunktur så blir det mesta bättre av sig självt. Organisationen Företagarna - som knappast är en socialdemokratisk lobbyorganisation - presenterade t ex nyligen en rapport som visade på stigande antal nyanställningar i östgötska småföretag. Ett annat exempel på dagens starka konjunktur var det stora antalet deltagare på den "Byggdag" som Norrköpings kommun arrangerade förra veckan för byggare, fastighetsägare och byggherrar. Vanliga år brukar byggkonferensen locka cirka 200 deltagare. I år kom över 350 personer. Trycket är stort på detaljplaner, mark och byggrätter.
Är ekonomin däremot svag, förslår heller inte kommunala näringslivssatsningar särskilt mycket. Företag anställer inte människor och expanderar inte sina affärer om det inte finns några pengar att tjäna. Går det dåligt så båtar det föga om kommunen - som borgarna vill - inrättar ett särskilt kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor och snabbar upp planprocessen.
Därmed inte sagt att de borgerliga/socialdemokratiska förslagen och åtgärderna för ett bättre näringslivsklimat är felaktiga på något sätt. Det finns alltid anledning att anpassa de kommunala tjänsterna bättre till de verkligheter som gäller för entreprenörer och företagare.Men det är, som sagt, konjunkturen och i viss mån statens regelverk som har den avgörande påverkan på företagsutvecklingen.

Den borgerliga arbetsgruppens fördel är att inte mindre än fem av gruppens medlemmar själva är företagare. In på den egna huden vet de därför vad företagande handlar om. De vet att det är viktigt att kommunen har rätt attityd till entreprenörer och företagare. Talesättet lär oss att "en nöjd entreprenör är en död entreprenör". Otålighet och irritation över oförstående och långsamma myndigheter är en närmast totalt integrerad del av det framgångsrika företagandet.

I attitydfrågan finns således skäl att ta till sig den borgerliga företagsgruppens insikter.