Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förändrad välfärd bättre än ingen alls

Samhället står inför stora förändringar. De skatteintäkter som kommuner och landsting ska använda till den gemsamma välfärden räcker inte till till allt vi medborgare kräver. Hur ska man då göra? Höja skatten säger någon.

Foto:

Norrköping2003-10-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men när jag deltog på det möte som arrangerandes av kommunpolitikerna i Norrköping i Hörsalen för en tid sedan med anledning av landstingets förändringar på Vrinnevi var det få som på en direkt fråga från moderatorn Ulf Holmertz var beredda att betala mer skatt. Vi vill att allt ska vara som det alltid varit men vi är inte beredda att betala för det.Inte genom höjd skatt och inte genom att man betalar för vissa diagnoser själv. Andra förslag som kommit fram när det gäller sjukvården i Norrköping har varit att personalen ska ta över driften av sjukhuset. Förespråkarna för denna linje menar att kostnaderna då kommer minska eftersom man slipper den stora administration som östergötlands läns landsting håller sig med. Men är administration alltid av ondo? Tar man del av debatten kan man få det intrycket. Politiker och administration finns till endast för sin egna vinning och kan tas bort utan att någon skillnad kommer att märkas.

<B>Läkaren ska vårda</B>
Administration handlar om lönehandläggning, om hur sjukvården ska bedrivas på bästa sätt, kontakt med patienter, journalförning, hantering av provsvar osv. Anser vi att den administrationen inte behövs? I samband med besparingarna på nittiotalet reducerades antalet läkarsekreterare kraftigt. Konsekvensen av dessa besparingar blev att läkaren själv fick utföra mycket av detta arbete. Tittar vi på opinionen anser vi inte att läkaren ska hålla på med administration utan med vård. Men någon måste faktiskt ha hand om administrationen för att verksamheten ska fungera. Frågan är vem och hur mycket vi är beredda att betala.

<B>Olika uppfattningar</B>
Och hur gör vi med de förhatliga politikerna som för det mesta verkar ta beslut som befolkningen ogillar? Lägger ner både skolor och sjukhus. Om personalen tar över Vrinnevi eller föräldrarna driver skolan som ett kooperativ, då blir allt bra. Eller? Oavsett vem som är ansvarig så har all verksamhet, oavsett vilken, en viss summa pengar att röra sig med. Olika individer eller politiker med olika partifärg har olika uppfattningar om hur den begränsade summan pengar ska användas. Om personalen tar över driften av Vrinnevi kommer även de att behöva ta en rad olika, mer eller mindre bekväma beslut och tvingas prioritera mellan olika grupper och sjukdomar. Kassan med pengar som kan användas till sjukvården blir inte obegränsad bara för att personalen driver sjukhuset. Någon kommer även i fortsättningen att behöva ta hand om administrationen och någon måste ta beslut. Beslut som i bland är otrevliga, som få gillar och som kommer påverka en eller flera patientgrupper negativt.

<B>Inte samma land</B>
Sverige är inte samma land som under välfärdens glansår på 60-talet då statens kaka bara växte och växte och vi fick allt vi ville. Den tiden är förbi. Därför måste de som är ansvariga för att förvalta medborgarnas pengar, politiker av olika partifärg och med olika ambitioner, hitta andra sätt att finansiera och utföra framtidens välfärd. För mig som socialdemokrat är det primära att alla östgötar får en bra vård, en bra skola och en bra omsorg. Det är verksamheten och inte husen eller var husen ligger som är det primära. Jag vill inte ha ett samhälle där den som kan betala för sig gör det och alla andra är utlämnade till andra människors välgörenhet. När situationen ser ut som den gör måste vi våga göra förändringar och våga tänka i nya banor. För en förändrad välfärd måste väl ändå vara bättre än ingen välfärd alls.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>
Läs mer om